Schippers kan Diane-35 niet uit de handel nemen

Minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers. Beeld ANP
Minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers.Beeld ANP

De hormoonpil Diane-35 kan door minister Schippers (Volksgezondheid) niet zomaar uit de handel worden genomen. Eerst zullen Europese deskundigen een onderzoek moeten doen naar de pil. Daaruit moet blijken of er een verband is tussen het gebruik van de pil en sterfgevallen. Dat zei Schippers vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Redactie

SP-Kamerlid Henk van Gerven vroeg de minister de pil uit de handel te nemen. Schippers zei dat dit volgens de wet niet zomaar kan. 'Daar gaan deskundigen over, die er daadwerkelijk verstand van hebben.' Volgens Schippers is de pil overal in Europa nog in de handel, inclusief Frankijk, waar een verbod op handen zou zijn.

'Ik verschuil mij niet achter procedures, we hebben dit juist voor dit soort situaties afgesproken', aldus Schippers. Het Europese onderzoek zal eind mei klaar zijn. Volgens Schippers moeten ook de risico's van het overstappen op een andere pil eerst in kaart worden gebracht. Het wisselen van pil zou kunnen leiden tot een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen, waarbij ook kans is op trombose, aldus de minister.

Sterfgevallen
Gisteren werd bekend dat het gebruik van de hormoonpil Diane-35 wordt ingeperkt. Het medicijn mag alleen nog worden gebruikt wanneer dat 'medisch gezien strikt noodzakelijk' is. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat huisartsen adviseren het middel voorlopig niet voor te schrijven aan nieuwe gebruiksters.

In januari kwam het overlijden van een gezonde jonge vrouw in de publiciteit. Sindsdien zijn bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingscentrum, ongeveer honderd nieuwe meldingen gedaan over bijwerkingen van de hormoonpil. Tien sterfgevallen worden in verband gebracht met het gebruik van Diane-35, van oudere sterfgevallen is moeilijk te achterhalen of de trombose die als doodsoorzaak werd genoemd het gevolg was van het pilgebruik.

Meerdere gevallen
Boven op de meldingen die al bekend waren, zijn er mogelijk nog dertien vrouwen overleden door bijwerkingen van hun anticonceptiepil. Het gaat hier om de zogenoemde derde en vierde generatie anticonceptiepillen. Dat maakte het bijwerkingencentrum Lareb dinsdag bekend. De sterfgevallen deden zich voor tussen 1996 en eind vorig jaar.

Twaalf van de dertien vrouwen overleden na een trombose of een embolie. Van de dertiende is onduidelijk waaraan ze overleden is. Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer.

De meldingen over de fatale afloop gingen over gebruiksters van de anticonceptiepillen Yasmin, Implanon, Mercilon en Marvelon, maar de groep derde en vierde generatie anticonceptiepillen omvat meerdere pillen.

Lareb benadrukt dat niet vaststaat of het overlijden van de 13 vrouwen daadwerkelijk verband hield met hun pilgebruik. Ook stelt het bijwerkingencentrum dat de kans groter wordt op meldingen over bijwerkingen naar mate meer mensen een bepaald medicijn slikken. Dat wil echter niet zeggen dat de kans voor een individuele gebruikster op bijwerkingen groter wordt.

Volgens Lareb komt een trombose of een embolie voor bij 30 tot 40 op de 100.000 vrouwen die een derde of vierde generatie anticonceptiepil slikken. Onder vrouwen die geen aticonceptiepil gebruiken, is de kans 10 op de 100.000. Het risico op trombose of longembolie is het hoogst in de eerste maanden dat een vrouw de pil slikt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden