Schippers in Duitsland voor zwarte lijst van artsen

Edith SchippersBeeld anp

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) spreekt donderdag met haar Duitse collega Daniel Bahr over een Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen.

De uitwisseling van gegevens over maatregelen tegen artsen die fors in de fout gaan is actueel na eerdere ophef rond onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Jansen Steur stelde jaren foute diagnoses, mocht zijn werk in Nederland niet meer uitoefenen maar week uit naar Duitsland en ging daar weer aan de slag.

Afspraken maken met Duitsland is in dit geval niet eenvoudig, omdat dit soort zaken daar is geregeld op het niveau van de 16 deelstaten die elk een eigen regering hebben.

Over de Europese zwarte lijst voor artsen die in de fout gaan, wordt ook volgende week weer gesproken tijdens de Europese raad in Vilnius (Litouwen). De lijst moet voorkomen dat artsen die door onzorgvuldig handelen schuldig zijn aan bijvoorbeeld het overlijden van een patiënt, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Internationale aanpak
Schippers probeert al 2 jaar om deze Europese zwarte lijst vorm te geven. Aanvankelijk waren andere landen niet enthousiast, maar steeds meer landen willen nu nadenken over het uitwisselen van dit soort gegevens.

Daarnaast probeert de bewindsvrouw alvast met onder meer Vlaanderen, Engeland en Duitsland afspraken te maken om elkaars zwarte lijst van incompetente beroepsbeoefenaars te kunnen inzien.

'Schippers hecht groot belang aan patiëntveiligheid, nationaal en internationaal. Vandaar dat zij vindt dat er een oplossing moet komen voor het probleem dat disfunctionerende artsen elders in Europa aan de slag kunnen gaan', aldus haar woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden