Schippers: groep die stervenshulp wil groeit

Minister Edith Schippers van VWS tijdens het debat over het rapport van de commissie Schnabel over voltooid leven. Beeld ANP
Minister Edith Schippers van VWS tijdens het debat over het rapport van de commissie Schnabel over voltooid leven.Beeld ANP

De commissie-Schnabel vond eerder de groep mensen die lijdt aan het leven te klein om een aparte wet te maken, maar het kabinet schat de behoefte ruimer in, zei minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid). Daarom verdedigde zij vandaag tegenover de Kamer het voornemen om een wet te maken die stervenshulp regelt voor ouderen die weloverwogen vinden dat het leven klaar is. "Aan deze groeiende groep willen wij hulp bieden."

Jelle Brandsma

Schippers verwierp de suggestie dat de VVD nog even snel voor de verkiezingen met een liberaal standpunt over stervenshulp bij een voltooid leven naar buiten wilde komen. Eerst heeft een commissie twee jaar gestudeerd en na dat advies heeft het kabinet zeven maanden gewikt en gewogen. We waren toe aan een conclusie, was haar verklaring. "We lopen niet voor de troepen uit. Het debat in de samenleving wordt al dertig jaar gevoerd."

Het was een debat met soms meer vragen dan antwoorden. "Het dilemma is een kenmerk van ethische discussies. Wij moeten daar de tijd voor nemen", verklaarde VVD-Kamerlid Arno Rutte. Het verschil in benadering kwam het duidelijkst tot uiting in de vraag van PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wat Carla Dik-Faber van de ChristenUnie te bieden had aan een oudere die alle liefde en zorg van de wereld krijgt maar toch genoeg heeft van het leven. Dik antwoordde dat dat ongemakkelijk zal blijven: "De overheid kan het lijden niet altijd wegnemen."

Motie van afkeuring

Het is bonje tussen de kleinere christelijke partijen en het kabinet. ChristenUnie en SGP stemden, als enigen, voor een motie van afkeuring. "Er wordt hier een wissel omgezet", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Alhoewel de twee partijen tamelijk eenzaam bleven in hun verzet, kan de controverse gevolgen hebben voor toekomstige samenwerking, bijvoorbeeld als er na de verkiezingen een nieuw kabinet moet komen, mogelijk zelfs met gedoogsteun van oppositiepartijen. ChristenUnie en SGP waren de afgelopen jaren bereid compromissen te sluiten. Zij kondigden de afgelopen weken aan dat dit er niet meer inzit als het plan van het kabinet op tafel blijft. De motie kreeg geen steun van het CDA, maar die partij vindt het plan van het kabinet ook 'onzorgvuldig'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden