Schippers en Kamermeerderheid keuren vergoeding homotherapie af

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers. Beeld ANP
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers.Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het vergoeden van christelijke homotherapie door de organisatie Different zo snel mogelijk eindigt. Ook de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks keuren de vergoeding af. De SGP en de ChristenUnie zijn juist positief over Differents aanpak.

Volgens Schippers is de ziektekostenverzekering bedoeld voor kosten die gemaakt worden bij de behandeling of het voorkomen van ziekte. 'En homoseksualiteit is geen ziekte'. De minister reageert daarmee op de berichtgeving over de christelijke organisatie Different.

Trouw meldde vanochtend dat diens therapie (waarbij homo's leren om hun seksuele gevoelens te onderdrukken en te beheersen) vergoed wordt door zorgverzekeraars. Hoewel ze de therapie niet onderschrijven, is vergoeding voor hen een wettelijke plicht.

Bizar
Schippers was daar naar eigen zeggen niet van op de hoogte. 'Bizar, dat wist ik ook niet', vertelde ze maandag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. 'Het is niet te tolereren. Maar dit zit niet in het basispakket. Het wordt onder een andere behandeltitel gedeclareerd. We gaan het uitzoeken.'

Ook CDA-Kamerlid Mirjam Sterk en VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert noemen de verplichte vergoeding 'bizar'. Hennis-Plasschaert: 'Dit kan niet. Hier moeten we mee ophouden.'

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent noemt de therapie 'zinloos'. 'Het is heel erg dat mensen niet kunnen zijn wie ze willen zijn. Het is kwakzalverij.' Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra is het absurd dat de overheid een 'zinloze en stigmatiserende antihomotherapie' betaalt.

Steun
SGP-leider Kees van der Staaij is juist wel positief over de therapie. 'Homoseksuele mensen die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different' verdienen volgens hem de steun van de SGP.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob relativeert de ophef over de therapie. Op Twitter wijst hij erop dat de organisatie al jaren actief is. 'Mensen zijn vrij om daar voor te kiezen. Houden zo!'

Wetenschappelijk bewijs
Artsenorganisatie KNMG uitte vanochtend in Trouw al haar bezorgdheid. 'Een therapie die helpt om te onderdrukken wie je bent, kan zelfs schadelijk zijn', meent directeur beleid Lode Wigersma. 'In zijn algemeenheid mag een arts geen therapie geven die niet werkt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een therapie zou werken die erop gericht is om iemands homoseksuele geaardheid te onderdrukken.'

Volgens belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het onacceptabel dat een dergelijke behandeling verpakt wordt als een deugdelijke diagnose.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden