Schippers beschadigd na debat over Spelen

Een wedstrijd tijdens de Spelen in Amsterdam (1928). Beeld ANP
Een wedstrijd tijdens de Spelen in Amsterdam (1928).Beeld ANP

Minister Edith Schippers (sport) houdt vol dat ze 'integer handelde'. Dit ondanks de verwijten van de linkse oppositie gisteren dat ze de Kamer 'willens en wetens' op het verkeerde been heeft gezet wat betreft de kosten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen.

Schippers overleefde het debat, omdat de motie van wantrouwen alleen werd gesteund door de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maar beschadigd raakte ze wel, omdat uit documenten toch het beeld oprees dat er informatie was achtergehouden. De coalitiepartijen, D66, ChristenUnie en SGP geloofden niet dat ze dat moedwillig had gedaan.

De oppositie stelde gisteren tal van vragen aan Schippers over de Spelen die Nederland voor 2028 naar Nederland wil halen. "Waarom mocht de Kamer niet van de 8 miljard euro aan investeringen weten?" vroeg SP-Kamerlid Renske Leijten.

Uit interne documenten van het ministerie zou blijken dat er overwogen was om de kosten voor de Olympische Spelen niet aan de Kamer te vermelden. Vorige week bracht 'RTL Nieuws' deze uitgelekte documenten naar buiten. Volgens minister Schippers gelden die kosten alleen voor het slechtst mogelijke scenario.

"Het zou alleen de maximale kosten belichten, en niet de baten", legde de minister uit tijdens het debat dat meer dan vijf uur duurde. Kamerleden bekritiseerden dit standpunt, omdat de minister van financiën had aangeraden om het bedrag wel in de Kamerbrief te noemen, zo bleek uit de uitgelekte documenten. Volgens de minister 'heeft de ministerraad na beraad besloten dat eenzijdige bedrag niet te noemen'. De minister ontkende ook dat zij de mogelijke kosten achterwege had gelaten om de steun voor de Spelen niet te verliezen.

Sommige Kamerleden vielen over een zin die in de documenten onder de kop 'Draagvlak politiek' stond: 'Het noemen van een saldo of de hoogte van mogelijke investeringskosten in de kabinetsbrief zal negatieve gevolgen hebben voor het politieke draagvlak.' Volgens de minister stond dit in een interne nota die haar nooit bereikt had.

Schippers verdedigde haar besluit om het 'niet groots in de media te brengen'. Het kostenoverzicht is volgens haar nog maar een eerste check. "Het volgende kabinet zal in 2016 een oordeel vellen of we de Olympische Spelen willen organiseren". Het zou daarom 'te vroeg' zijn om een accuraat financieel beeld te schetsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden