Schippers beoordeelt grenzen aan medisch beroepsgeheim

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Beeld ANP
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid).Beeld ANP

Bescherming van de patiënt is niet in alle gevallen een absoluut gegeven, vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid). De minister bekijkt in hoeverre het medisch beroepsgeheim heilig is.

Redactie

Het medisch beroepsgeheim staat ter discussie naar aanleiding van het onderzoek naar Tristan van der Vlis, de man die in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum. De vraag die leeft in de samenleving is of hulpverleners op de hoogte waren van zijn plannen en zo ja, of ze dan aan de bel hadden moeten trekken. Volgens hoofdofficier Kitty Nooy hebben de ouders van Tristan bij de zorginstelling waar hij onder behandeling was gemeld dat hun zoon wapens bezat. De zorginstelling, GGZ Rijnstreek in Alphen aan den Rijn, wenste hier niet op te reageren.

De minister benadrukt dat het medisch beroepsgeheim een belangrijke bescherming biedt aan patiënten, maar dat er grenzen zijn. 'In uitzonderingsgevallen kan de betrokken arts voor zichzelf de reikwijdte ervan bepalen, maar ook de rechter moet uiteindelijk kunnen beslissen over het beroepsgeheim', aldus de woordvoerder.

Niet versoepelen
Aart Hendriks van de artsenorganisatie KNMG vindt niet dat er soepeler met het medisch beroepsgeheim moet worden omgegaan. De GGZ weigerde na zijn dood het dossier van Van der Vlis te overhandigen aan het onderzoeksteam. 'Dat is geen kwestie van niet willen, maar van niet mogen', aldus Hendriks. 'Anders zouden de behandelaars tuchtrechtelijke stappen kunnen verwachten.' Er zijn nu twee uitzonderingen waarbij artsen 'uit de school mogen klappen'. 'Wat ons betreft hoeven er geen nieuwe uitzonderingen bij.'

Een uitzondering is bijvoorbeeld dat een hulpverlener in gewetensconflict komt, bijvoorbeeld wanneer een patiënt aangeeft iemand te willen doden. 'Dan bestaat er ook zorgplicht jegens het potentiële slachtoffer. In de zaak van Tristan was de schade al aangericht.' Versoepeling van het beroepsgeheim is onverstandig, vindt Hendriks. 'Het is niet alleen ter bescherming van de individuele patiënt. Het is ook bedoeld om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen.'

Volgens Hendriks loopt Nederland in de pas met andere landen in Europa. 'Europese rechters benadrukken keer op keer het belang van het beroepsgeheim. En dat is maar goed ook.' Als de regels versoepeld zouden worden, zou Nederland volgens hem in strijd met de internationale verplichtingen handelen.

Kindermishandeling
Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt dat er wat betreft het medisch beroepsgeheim niets absoluut is. Zo kan in zwaarwegende gevallen worden afgeweken van het beroepsgeheim, bijvoorbeeld als het gaat om meldingen van kindermishandeling.

De voorzitter vindt dat de beroepsgroepen zelf moeten stilstaan bij vragen die rijzen over het medisch beroepsgeheim. 'Zorg voor richtlijnen voor hulpverleners hoe ze met dit morele probleem moeten omgaan. Hulpverleners zitten met het dilemma: aan de ene kant heb ik een patiënt die ik vertrouwen moet geven, aan de andere kant heb ik een maatschappelijke opdracht.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden