Schiphol grijpt weer mis in Brazilië
Bod op luchthaven van Rio de Janeiro blijkt te laag. Nederlandse luchthaven aast op tactische overnames.
Het is Schiphol voor de tweede keer niet gelukt een belang te krijgen in een Braziliaans vliegveld. De Amsterdamse luchthaven deed mee aan de veiling van Galeão International Airport bij Rio de Janeiro, maar greep mis, zo bleek gisteren. Het bod van 14,5 miljard real, zo'n 4,7 miljard euro, dat Schiphol samen met het Franse luchthavenbedrijf Aéroports de Paris en twee Braziliaanse partners op het vliegveld had uitgebracht, was te laag.
De Braziliaanse luchthaven ging naar een consortium van de Braziliaanse multinational Odebrecht en de Singaporese Changi Airport Group. Dat bood 19 miljard real (ruim 6 miljard euro).
Brazilië is bezig met het privatiseren van al zijn luchthavens. Schiphol heeft al eerder meegedaan aan een biedingsronde: op de luchthaven Guarulhos, bij São Paulo, met ruim 32 miljoen passagiers per jaar de grootste luchthaven van Brazilië. Maar ook toen gingen anderen er met de buit vandoor.
Die expansiedrift is niet nieuw. Schiphol heeft al enkele deelnemingen in het buitenland, die zo gekozen zijn dat de KLM en haar partners in Sky Team er voordeel bij hebben. Luchtvaarteconoom Hans Heerkens aan de TU Delft: "Het is kostenbesparend voor deze luchtvaartmaatschappijen als luchthavens hetzelfde ingericht zijn." Schiphol is al volledig eigenaar van terminal 4 in New York, wat het Sky Team-lid Delta Air Lines goed van dienst is. Ook werkt Schiphol samen met luchthaven Incheon in Seoul, thuisbasis van Sky Team-lid Korean Air. Een Braziliaanse luchthaven zou voor Schiphol en zijn partners een springplank kunnen zijn naar de rest van Zuid-Amerika.
De internationale ambities van Schiphol leiden af en toe tot politieke ophef. De aandelen van het bedrijf zijn bijna geheel in handen van de overheid: het Rijk is voor 69,8 procent aandeelhouder en 22 procent is van de gemeente Amsterdam. Dan heeft Rotterdam nog 2,2 procent en de Aéroports de Paris heeft 8 procent van de aandelen.
Luchtvaarteconoom Heerkens: "Ik snap die bezwaren wel. Schiphol is een luchthaven, geen projectontwikkelaar. Er is natuurlijk geen garantie dat het voor altijd goed blijft gaan in de luchtvaart."
Vooralsnog heeft de luchthaven toestemming van de aandeelhouders om uit te breiden. Zij zien ook in dat Schiphol en Sky Team moeten opboksen tegen de felle concurrentie van budgetmaatschappijen en de snel groeiende luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten.
undefined