Schiphol en JFK willen zusjes worden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Luchthavenbedrijf Schiphol Group en The Port Authority van New York and New Jersey, eigenaar van het New Yorkse vliegveld JFK, willen hun samenwerking intensiveren. Daartoe tekenen zij vandaag een overeenkomst. Schiphol en het JFK Airport willen verder als zusterluchthavens.

ANP/Redactie

Door samen te werken wordt kennis en ervaring uitgewisseld, op allerlei terreinen, ook op het gebied van veiligheid. 'Schiphol loopt voor op het gebied van veiligheid', zei president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol. Zo heeft de Amsterdamse luchthaven bijvoorbeeld al een scan voor passagierscontrole. 'We zijn ook de enige partner binnen het Global Entry programma.' In Nederland heet het systeem voor snelle grenspassage via irisscan Privium.

Op schema
Schiphol Group is sinds 2010 volledig eigenaar van JFK IAT, de exploitant van Terminal 4 op JFK. In hetzelfde jaar is een begin gemaakt met een rigoureuze verbouwing van de terminal, dat project is nu halverwege. 'We zijn op schema om de eerste fase in mei 2013 af te hebben', aldus Nijhuis. Dankzij de verbouwing moeten de bekende lange rijen voor de douane op JFK tot het verleden gaan behoren.

Het gaat om een investering van in totaal 1,2 miljard dollar. De eerste benodigde 800 miljoen dollar is in december via een obligatielening opgehaald. 'Tegen gunstigere voorwaarden dan wanneer een luchtvaartmaatschappij de investering zou plegen.' In de VS is het gebruikelijk dat de terminals door de maatschappijen zelf worden geëxploiteerd. Schiphol Group is de eerste buitenlandse exploitant van een luchthavengebouw in de VS.

Extra banen
Het project levert ruim 10.000 banen op en zorgt voor meer dan 1 miljard dollar aan extra economische activiteiten. Delta Airlines, partner van AirFrance-KLM in het SkyTeam, wordt de grootste klant op Terminal 4. Schiphol heeft ook een belang van 8 procent in Aeroports de Paris, de thuishaven van AirFrance, waarmee de luchthaven met handen en voeten gebonden is aan de alliantie van KLM. 'Dat is de strategie en daar zijn we verdomd goed in', zegt Nijhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden