Schip met geld zet koers naar Flevoland Iedereen heeft

AMSTERDAM - De opkomst op het provinciehuis van Lelystad was overweldigend. Niemand van de 'officials' uit Flevoland wilde dinsdagavond informatie missen over het schip met dukaten dat zojuist vanuit Brussel koers heeft gezet richting Hollandse polders.

De woordvoerder van de provincie moet zelf even grinniken om de begrijpelijke gretigheid. Met de 400 tot 600 miljoen gulden die Flevoland uit het EG-structuurfonds in de schoot vallen, kun je als politicus - als je er op tijd bij bent - vast mooie dingen doen voor je achterban. Maar zover is het nog niet. “Iedereen ziet het schip met goud al binnenvaren, maar je mag niet vergeten dat er voor elke Ecu een harde Hollandse gulden bij moet. Dat wordt nog hard werken”, remt hij wilde speculaties af.

Grapjes als 'Flevoland, Sicilie van het Noorden' kan hij niet waarderen.

“Wij zijn hier niet armlastig, we hebben wel een achterstand in ontwikkeling.”

Binnen drie maanden moet de provincie met uitgewerkte plannen op de proppen komen bij het ministerie van economische zaken in Den Haag, dat dan met de lijst en financieringsvoorstellen naar Brussel trekt. In grote lijnen zullen de projecten moeten voldoen aan eisen als verbetering van de infra- en sociale structuur, de werkgelegenheid, agrarische activiteiten en het onderwijs. Een provinciaal projectteam, ondersteund door een adviseur, moet de plannenmakerij structureren en al te wilde ideeen in toom houden. De provincie heeft de geldstroom bestuurlijk goed voorbereid: er ligt 'toevallig' net een nieuw streekplan klaar, en het plan voor 'Holland Flevoland Business Zone' staat ook al in de steigers.

De vage criteria voor de EG-subsidie maken individuele dromen in de polder mogelijk. Maar zo zitten de meeste bewoners van Flevoland niet in elkaar.

“Eerst zien, dan geloven”, vat Joke Wondergem, boerin en actief in het bestuurswerk, de gevoelens in de provincie samen. “Wij zijn hier heel nuchter. Het is nu eerst vakantietijd voor onze politici, en daarna zien we wel verder.”

Wondergem bevestigt echter dat niet alleen de provincie, maar ook het bedrijfsleven en het 'maatschappelijk middenveld' de plannen al in de kast hebben liggen. Om het kruit niet te verschieten, is het nu nog even wachten op de precieze criteria. Maar achter de schermen lijkt het geld al grotendeels uitgegeven. Zo is bijvoorbeeld de problematiek van de kleine kernen een belangrijk punt in Flevoland. Vorige week, tijdens een bijeenkomst in het dorpje Espel, is er volgens Wondergem concreet gesproken over gebruik van het EG-geld. Ook in de sfeer van het onderwijs wordt gespeculeerd op bijdrages uit Brussel. In Dronten wordt gewerkt aan een grootschalig kenniscentrum waar de agrarische sector door de concentratie van voorlichting, onderwijs en onderzoek verdere versplintering van agrarische opleidingen wil tegengaan. Het gebouw is gekocht, de rest moet nog komen. Wondergem, bestuurlijk betrokken bij het centrum: “Zo'n nieuwe ontwikkeling op onderwijsgebied moet passen bij de criteria. Daar gaan we gewoon van uit. Het voordeel hier is overigens dat de lijnen naar politiek en bedrijfsleven kort zijn.”

Een gedeelte van het geld zal gaan zitten in de aanleg van doorgangswegen: stukjes (snel)weg en spoorlijn. Er is al vaak tevergeefs geprobeerd om voor verbetering van de infrastructuur geld los te krijgen in Den Haag.

Dat Van der Valk nu een wegrestaurant in Emmeloord opent, is een goed teken, stelt Wondergem. “Maar we moeten goed opletten, want de 400 miljoen zijn zo op.”

“De infrastructuur in onze provincie is nooit afgemaakt. Het wordt hoog tijd dat er iets gebeurt”, is ook de mening van Anjo Geluk, agrarisch onderneemster uit Nagele. “Onze provincie vergrijst, omdat er nooit is geinvesteerd in hogere opleidingen. Jongelui zijn meteen na de middelbare school verdwenen. Die zie je nooit meer terug. Er heerste vroeger nooit werkloosheid, dus bedrijven hebben zich hier nooit gevestigd. Dat is nu een groot probleem. Zo worden bijvoorbeeld al onze agrarische produkten buiten de provincie verwerkt. Agribusiness is hier heel nodig.”

De met moeilijkheden kampende akkerbouwers en fruittelers van Flevoland hopen dat de EG-subsidie hun ook als afzonderlijke bedrijven iets oplevert. De woordvoerder van de provincie durft hun hoop te bevestigen.

“Neem de fruitteelt. Die is nog jong in Flevoland. Door schade en schande wijs geworden, is er de laatste tijd veel geld geinvesteerd in sproei-installaties. Ik denk dat zo'n investering straks wel onder de noemer 'infrastructuur van de bedrijfstak' gesubsidieerd kan worden.” Goed voorbeeld doet volgen. Anjo Geluk: “Interessant. Bel me meteen, als er meer bekend is over de criteria voor akkerbouwbedrijven.” *

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden