Schip met appels moet nog binnenvaren

ENSCHEDE - De voormalige voorzitter van de businessclub van FC Twente is weer boven water. Of hij zijn geliefde club over twee weken aan het werk zal zien in de Europacupwedstrijd tegen Bayern Munchen, is echter zeer de vraag.

Voorlopig verblijven de 45-jarige zakenman en zijn vijf jaar jongere echtgenote op verdenking van verduistering van 2,5 miljoen Duitse marken nog in een cel van het Enschedese politiebureau.

Met de aanhouding van het Enschedese echtpaar, woensdagavond op Schiphol, heeft de affaire die de Twentse zakenwereld al een jaar bezighoudt, een nieuw hoogtepunt bereikt.

De echtelieden verdwenen vorig zomer met de noorderzon, nadat de Enschedese zakenman bij een bank in Zwitserland een cheque ter waarde van 2,5 miljoen Duitse marken had verzilverd. De Enschedeer was mede-eigenaar van een groothandel in aardappelen, groente en fruit (agf). Zijn vennoot was Ferdinand Fransen, directeur van de reisorganisatie Arke, die via zijn prive-beleggingsmaatschappij in de afg-groothandel participeerde.

De van verduistering verdachte Enschedeer genoot grote bekendheid in de Twentse zakenwereld. In 1978 begon hij met Aiko, een in export van aardappelen, groente en fruit gespecialiseerd bedrijf. In juli 1990 verkocht hij de onderneming met 75 werknemers voor drie miljoen gulden aan concurrent Engels in Enschede.

Nadat hij zijn zaak had verkocht, trad de woensdagavond aangehouden Enschedeer zelf als directeur bij Engels in dienst. Maar hij verdween weer van het toneel, toen de verliezen bij deze groothandel zich opstapelden.

Van de drie miljoen die hij aanvankelijk zou overhouden aan de verkoop van zijn bedrijf aan Engels, zou hij slechts een miljoen hebben ontvangen. Dat geld gebruikte hij om opnieuw voor zichzelf te beginnen, nu met Arke-directeur Ferdinand Fransen als vennoot.

Hoewel het hem volgens ingewijden zakelijk gezien absoluut niet slecht ging, verdween de Enschedeer vorig jaar juli met 2,5 miljoen Duitse marken zonder achterlating van adres, de 14 medewerkers van zijn (inmiddels opgeheven) groothandel en zijn compagnon Fransen in verwarring achterlatend.

“De cheque die hij heeft verzilverd, zou eigenlijk gebruikt worden voor de aankoop van een scheepslading appels”, zegt woordvoerder P. Hendriks van de Enschedese politie. “Van die partij appels is nooit een exemplaar in Enschede gearriveerd. We tijfelen er aan of er uberhaupt wel sprake is geweest van een partij appels.”

Het luxueuze appartement aan de rand van de Enschedese binnenstad, dat het echtpaar enkele maanden daarvoor had betrokken, bleef onbewoond achter. Een bevriende relatie uit de businessclub van FC Twente, die opdracht had gekregen voor 145 000 gulden (!) een badkamer in het appartement in te richten, kon via tussenkomst van de rechter uiteindelijk slechts 45 000 Duitse marken incasseren. Toen hij de rest van de vordering probeerde te innen, was de vogel gevolgen.

In december vorig jaar werd de gevluchte zakenman failliet verklaard. Ook het artiestenbureau International Top Management (ITM), dat hij naast zijn handel in aardappelen, groente en fruit bestierde, ging op de fles. ITM verzorgde onder meer de boekingen voor het Twentse zangduo Gert en Hermien.

Het penthouse van het echtpaar werd in opdracht van de curator, mr. H. C. Van der Sijs, verkocht en begin dit jaar liep half Enschede uit voor de veiling van het huisraad, die volgens Van der Sijs na aftrek van kosten een kleine 60 000 gulden opbracht. De vrouwelijke helft van het echtpaar had de veiling via een kort geding nog proberen te voorkomen, door te zeggen dat het huisraad door haar was ingebracht in de echtvereniging, die werd gesloten op huwelijkse voorwaarden. Curator mr. Van der Sijs ontdekte echter dat de goederen door manlief waren betaald.

Via krakende telefoonlijnen zocht de Enschedeer sindsdien nog enkele keren contact met journalisten, maar van de belofte om 'het ware verhaal' uit de doeken te doen, kwam niets terecht. Woensdagavond arriveerde hij plotseling met zijn echtgenote op Schiphol, na zich vorige week bij de Nederlandse ambassade in Chili te hebben gemeld. Chili zou de laatste pleisterplaats van het echtpaar zijn geweest na omzwervingen in de Verenigde Staten en het Caribische gebied.

“Met zijn vliegangst valt het dus nog wel mee”, stelde een van schuldeisers al eerder cynisch vast. Of er nog wat over is van de verdwenen 2,5 miljoen marken, kon de politiewoordvoerder gisteren nog niet zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden