Schimmelgroene bekertjes op een boomstronk

Paddestoeltjes? Nee, kopjesbekermos, een korstmos, dus een verschijningsvorm van een schimmel met een alg als partner. Zonder de schimmel kan de alg uitstekend leven. Als slaaf van de schimmel moet ze zorgen voor voedingsstoffen in de vorm van fotosynthetische producten, die ze vormt uit koolzuur en water onder invloed van licht.

Henk van Halm

Er bestaan verschillende vormen van bekermos met steeds een andere schimmelsoort: kopjesbekermos, fijn, bruin, rood en smal bekermos, patatzakbekermos, stapelbekertje en rode en dove heidelucifer. De laatste twee heten zo omdat op de rand van de schimmelgroene bekertjes vaak vuurrode vruchtlichamen zitten, die op een luciferkop lijken.

Meestal is het thallus, dat de holle bekertjes vormt, te zien als een plakkaat op de grond of op hout.

De meeste soorten hebben gesteelde grijsgroene bekertjes. Alleen bij het bruine bekermos zijn ze bruin of gemarmerd bruingroen. Prachtige bekertjes met rode vruchtlichaampjes heeft het rode bekermos. Het patatzakbekermos heeft ongesteelde bekertjes die zich naar boven toe verwijden en daardoor inderdaad op een patatzak lijken.

Kuifmezen maken miesperende geluidjes in de dennen. Heel anders dan goudhaantjes. Die hebben van die ijle stemmetjes dat je soms denkt van doen te hebben met pimpelmezen, die onder het voedselzoeken een beetje voor zich uit prevelen.

Gisteravond fladderden tientallen mannetjes van de kleine wintervlinder rond in de tuin. Ook op de verlichte ramen zaten er verscheidene.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden