Schildklierpatiënt kan ander middel nemen

interview | Hoogleraar: Alternatieven voor pil producent Aspen

Door een 'planningsfout' kan farmaceut Aspen een half jaar lang niet de pillen met de kleine dosis thyrax leveren. Moeten schildklierpatiënten vrezen voor hun gezondheid? En mensen die afhankelijk zijn van andere medicijnen die, net als thyrax, weinig winst opleveren?

Adam Cohen is hoogleraar farmacologie in het Leids Universitair Medisch Centrum.

"Natuurlijk is dit vervelend en onhandig voor patiënten. Je wilt niet veranderen als het goed gaat. Maar een half jaar gaat ook weer voorbij. En er zijn gelukkig genoeg vergelijkbare medicijnen van andere producenten."

Die zijn toch niet net anders?

"Dat kan ik mij moeilijk voorstellen. Zo'n geneesmiddel, dat is een molecuul dat chemisch helemaal is vastgelegd. Er kan hoogstens verschil zijn in tempo: de ene pil werkt sneller dan de andere. Maar dat maakt voor de schildklier waarschijnlijk niet veel uit."

Werkt het bij zo'n hormoon-medicijn niet extra gevoelig?

"Vaak wel, maar bij de schildklier gaat het juist relatief traag. Als iemand een dag vergeet de pillen in te nemen, dan gaat het echt niet direct mis. Heel anders dan bij insuline, het hormoon voor diabetespatiënten. Bij de schildklier moet je ook goed op de dosering letten, maar een kleine afwijking heeft doorgaans geen grote gevolgen. Voorlopig blijven de thyraxpillen met een grotere dosis wel beschikbaar. Ik zou mij kunnen voorstellen dat mensen die gebruiken, afhankelijk van de dosis die ze elke dag moeten nemen, en zo nodig die deels aanvullen met kleinere doses van andere fabrikanten. Maar je kunt ook helemaal overstappen."

Toch melden mensen die overstappen bijwerkingen, zoals hartkloppingen, hoofdpijn.

"Die moet je serieus nemen, maar probeer wel uit te zoeken wat de oorzaak is. Komt die griep of hoofdpijn door die nieuwe pil of zou je die anders ook hebben gehad? De meeste mensen houden niet van een nieuw medicijn, en we zijn nogal eens geneigd iets nieuws als oorzaak aan te wijzen. Ik zou in overleg met de huisarts de zaak goed in de gaten houden. Een slecht werkende schildklier, dat merk je echt wel. Je kunt ook een bloedonderzoek laten doen."

Moeten we, met alle fusies van farmaceuten, vaker vrezen dat de industrie de stekker uit een weinig winstgevend medicijn trekt?

"Als een middel maar door een enkele fabrikant wordt gemaakt, dan zou dat zeker een probleem kunnen worden. Maar als het patent eenmaal van een medicijn is, en er blijkt behoefte aan, dan is dat toch altijd een flinke stimulans om het te maken. Ook al is de pil goedkoop, je kunt er dan toch nog altijd aan verdienen. Lastiger is dat zolang dat patent er nog op zit. Als een fabrikant dan zou stoppen, zou je in theorie problemen krijgen. Hoewel zo'n farmaceut er dan wel belang bij zou hebben om het patent te verkopen aan iemand die er wel medicijnen mee gaat maken. Hoe dan ook, uit de praktijk schieten me daarvan geen voorbeelden te binnen."

En tijdelijke leveringsproblemen?

"Die zul je helaas altijd houden. Er gaat een fabrikant failliet, ergens in een land sluit de inspectie tijdelijk een complete fabriek. Dan krijg je leveringsproblemen vergelijkbaar met babymelkpoeder in China. Dan moeten patiënten hopen dat er genoeg alternatieve medicijnen voorradig zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden