Schildertalent gebruikt nog verf af en toe

Willem-Alexander bekroont vier winnaars

De kunst vliegt alle kanten uit op de tentoonstelling van 24 jonge schilders in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Zo divers zijn ze in stijl, onderwerp en vooral de materialen die ze kiezen.

Schilderen met verf doen ze amper nog. Ze experimenteren er op los met gips, zeildoek, bijenwas, plastic, plakband en glitters. Als ze al schilderen met verf, doen ze dat meestal niet op doek, maar bijvoorbeeld op badkamertegeltjes. Zoals Rabi Koria, die met nog drie anderen de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst won.

Koning Willem-Alexander reikte deze aanmoedigingsprijs van 6500 euro voor schilders onder de 35 jaar gisteren uit. Hij vindt het 'mooi om te zien' dat veel talenten van wie de wieg buiten Nederland stond, hier hun vleugels uitstaan. Winnaar Rabi Koria komt oorspronkelijk uit Syrië. De koning: "Een land waar weerloos erfgoed momenteel ernstig wordt bedreigd. Des te waardevoller dat we vandaag in ons midden een jonge kunstenaar hebben die de traditie koestert en verder draagt."

Onder de 225 inzendingen voor de prijs zitten volgens juryvoorzitter Benno Tempel relatief veel geëngageerde bijdragen. De interesse in religie is ook groter dan voorheen. Tempel vermoedt dat dat komt door de uiteenlopende culturele achtergronden van de deelnemers. De kwaliteit van het werk is hoog, zei Tempel, al moest de jury zich wel even door de 'exorbitante, barokke en lange titels' van veel inzendingen worstelen.

Het werk van de genomineerden en de winnaars is tot en met 15 november te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Op deze pagina alvast de vier winnaars.

Joost Krijnen, In Dreams projected

houtskool, pastel, potlood en kleurpotlood op papier, 105 x 130 cm

Is dit een schilderij? Of toch een tekening? Het werk van Joost Krijnen (1983) kan worden gezien als een versmelting van teken- en schilderkunst. Volgens de jury bezit hij de kwaliteit om met een enkele lijn iets neer te zetten. Stevige halen worden afgewisseld met snelle schetsen en portretten in sierlijke lijnen. Zijn tekenachtige werk doet denken aan dat van kunstenaars als Emo Verkerk. Eerder dit jaar won Krijnen ook al de Schefferprijs van de Vereniging Dordrechts Museum.

Rabi Koria, Homs

2014, olieverf op badkamertegels 135,5 x 210,5 cm

In het werk van Rabi Koria (1988) speelt de oorlog in zijn geboorteland Syrië een belangrijke rol. Als kind was hij al gefascineerd door architectuur en vroeg hij zich af hoe grote stenen gebouwen zo veel mensen konden dragen. Later zag hij ze als dominostenen omvallen. Verwoesting speelt ook een rol in dit werk, geschilderd op badkamertegels. De kijkrichting op het tegeltableau loopt van rechts naar links, van een heel gebouw naar een detail, van donker naar licht.

Lennart Lahuis, Facade III

inkjet op hout, bijenwas en papier op glas, 61 x 51 cm

Lennart Lahuis (1986) gebruikt ingelijste fotoreproducties, van gebouwen, landschappen of bekende kunstwerken. Het originele beeld maakt hij omfloerst door de glasplaat af te dekken met papier en bijenwas. Je moet lang kijken om het originele beeld te herkennen en krijgt neiging om het papier eraf te scheuren. Al kun je natuurlijk ook het filter als het nieuwe beeld opvatten.

Door te verhullen wil Lahuis de inwisselbaarheid van het beeld in de westerse cultuur onderstrepen.

Jouni Toni, Spring scene (white Rabbit)

acrylverf op doek, 150 x 200 cm

Vrolijk en luchtig ogen de schilderijen van Jouni Toni (1984). Ze lijken abstract, maar je herkent er ook figuratieve elementen in, in dit geval bomen.

De uit Finland afkomstige Toni speelt met kleur en vormen met een lichtvoetigheid die aan Henri Matisse doet denken.

Mooi aan dit schilderij is de coulisse-werking, waardoor je als kijker het gevoel krijgt via een laantje met bomen een andere werkelijkheid binnen te stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden