Schilderswijkse kinderen brengen positiviteit terug

Dames die hun eigen ontwerpen showen als model. Beeld Henriëtte Guest
Dames die hun eigen ontwerpen showen als model.Beeld Henriëtte Guest

Tegen alle negatieve berichtgeving in vecht een groep kunstenaars in de Haagse Schilderswijk voor een beter imago van hun wijk. De kinderen hebben de toekomst, zeggen ze, en daarom moet bij hen de kiem worden gelegd om weer positiviteit in de wijk te brengen. En dat lijkt de kunstenaars van Art-S-Cool goed af te gaan. Op woensdag 1 oktober start in de Haagse Centrale Bibliotheek de expositie 'Schilderswijk Catwalk'.

Perdiep Ramesar

De tentoonstelling werd samengesteld tijdens het Schilderswijkfestival op 14 september in Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat in de Schilderswijk. Onder leiding van de kunstenaars van Art-S-Cool maakten meer dan veertig kinderen kleding, hoeden, kostuums, tassen en accessoires. Ze konden daarin al hun fantasie kwijt, qua model, kleuren en materialen. Fotografe Henriëtte Guest maakte van ieder kind een modelfoto en die foto's staan in de 'grote bibliotheek', zoals de hoofdvestiging van de Haagse bibliotheken ook wel wordt genoemd.

Kinderboekenweek
De expositie is onderdeel van de Kinderboekenweek met als thema 'Feest'. Zondag 5 oktober opent wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stads Partij, cultuur) 'het Groot Niet Te Missen Haags Kinderboekenfeest' in de grote bibliotheek, waar de foto-expositie 'Schilderswijk Catwalk' onderdeel van is.

Eerder maakte Art-S-Cool een expositie waarbij kinderen uit de Schilderswijk zichzelf op ware grootte schilderden, maar dan in de kleding van wat ze later wilden worden, zoals dokter, advocaat, verpleegkundige, politieagent en nog veel meer andere beroepen.

Toekomstige politieagenten en doktoren
De kinderen die meedoen aan deze projecten zijn van verschillende afkomsten en geloven, zoals de Schilderswijk bestaat uit vele culturen. Ze werken samen aan hun toekomst en nu dus hun kleding. De kunstenaars merken dat de ouders ook enthousiast reageren op het resultaat. En dat is enorm belangrijk, want de ouders kunnen de kinderen, naast het opvoeden en verzorgen, ook stimuleren om iets te doen in hun leven, om iets te worden en om hun best te doen om zichzelf te overtreffen door iets te doen waar ze waarschijnlijk nog nooit van hadden gedroomd.

Bij de exposities van Art-S-Cool - die ook kunstlessen geeft in de wijk - zien we dus niet meer gewoon de kinderen uit de Schilderswijk, maar nu ook toekomstige politiemensen, advocaten, dokters en nu dus ook modeontwerpers en fotomodellen. Nee, dit is geen droom, dit is echt, want ze willen het, maar nu moeten ze nog naar hun doel worden begeleid. Het toekomstperspectief is er in ieder geval al. Volgende week meer uit de Schilderswijk.

Bericht uit de Schilderswijk

De kleurrijke Schilderswijk in Den Haag stond de afgelopen tijd geregeld in de publiciteit. Voornamelijk vanwege uit de hand gelopen demonstraties. Maar nu de mediakaravaan naar de volgende 'brandhaard' trekt, blijft Trouw-redacteur Perdiep Ramesar hangen in deze veelbesproken wijk. Ramesar volgt als correspondent van Den Haag de Schilderswijk al jaren. In 'Bericht uit de Schilderswijk' bericht hij over de slechte én goede tijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden