Schilderswijk verdient oprecht gebaar Trouw

Een skelter bij een sportveldje in de Schilderswijk. Beeld anp
Een skelter bij een sportveldje in de Schilderswijk.Beeld anp

Trouw heeft met een artikel over de 'sharia-driehoek' een beeld gecreëerd waar de Haagse Schilderswijk nog altijd last van heeft, betogen bewoners.

Open brief aan redactie van Trouw: Wat doet u aan reputatieschade voor de Schilderswijk? Zo langzamerhand begint al het hoog opgelaaide stof aardig neer te dalen De rechter heeft besloten dat Perdiep Ramesar, de man die de Schilderswijk een nieuwe bijnaam gaf, terecht is ontslagen.

Er zijn 126 artikelen van zijn hand ingetrokken en er is een rapport geschreven. De redacteuren hebben de bevindingen van de commissie "als een schok ervaren", schrijft de hoofdredactie in de krant. Ze stelt dat er lessen moeten worden getrokken uit de "pijnlijke conclusies".

We willen Trouw complimenteren met het externe onderzoek dat ze heeft laten doen. Dit siert de krant en dit zien we niet altijd terug bij andere media. Het is wel laat, de signalen waren er al veel eerder en dat kan men zich aanrekenen en dat vraagt om serieus zelfonderzoek van alle betrokkenen. Uiteindelijk is er aan waarheidsvinding gedaan en daar zijn we blij mee.

Onrustige periode
Tegelijkertijd blijft de Schilderswijk met een kater zitten. Er is (nog) geen reactie naar de wijk toe geweest en de schade die aangericht is, blijft bestaan. Het gewraakte artikel bleek achteraf het startsein van een lange, onrustige periode. Wethouders, ambtenaren, vicepremier Asscher en Wilders kwamen op bezoek. De wijk werd overspoeld door de media en die zijn sindsdien niet meer vertrokken.

Niet alleen Nederlandse media, nee, de hele wereld stond op de stoep, tot Al Jazeera aan toe. In een dorp in Oost-Turkije kreeg een van ons de volgende reactie: "Oh, komt u uit Den Haag, daar heeft de Nederlandse regering een stuk van de wijk aan moslims gegeven, toch?"

Té groot verhaal
Uiteraard hebben de spanningen en de onrust meer oorzaken, maar wij willen erop wijzen dat ook Trouw hier onderdeel van uitmaakt. Dit soort artikelen, waarin de schrijver graag een té groot verhaal wil vertellen, en waarin geappelleerd wordt aan een negatief beeld van een bepaalde groep mensen, zorgt voor grote materiële en immateriële schade. Er zijn serieuze gevolgen voor de bewoners en ondernemers uit de wijk; het heeft nadelige invloed op de reacties van potentiële werkgevers, voor het vertrouwen van jongeren in hun toekomst en voor de, soms desastreuze, keuzes die zij maken.

Shariadriehoek is nog altijd trendy topic: de wijk heeft een bijnaam gekregen die zij niet meer kwijtraakt en de reputatieschade is in dat opzicht niet te overzien.

De bewoners van de Schilderswijk verdienen een oprecht gebaar van de hoofdredactie van Trouw, breed uitgemeten in de krant. Daarnaast zouden wij graag met de hoofdredactie van Trouw in gesprek komen over de verantwoordelijkheid die Trouw heeft naar haar lezers en naar derden.

Namens veel bewoners en organisaties: Familie Arslan, Karima Sahla, Peter Duivesteijn, Bert van Alphen, Joeri Oudshoorn, Ismet Bingöl, Mariëtte Timmer, Umar Mirza, Wessel Verdonk, Hanane Chouaibi, Marie Anne van Erp, Itai Cohn, Bastiaan Verberne, Alette Vonk, Nicole de Mooy, Mammar el Jabli, Rabia el Yalte en Alex Bergman.


Lees hier de reactie van de hoofdredactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden