Schilderswijk houdt raddraaiers enigszins in toom

'Rolmodellen' uit Haagse buurt zorgen voor minder incidenten tijdens Oud en Nieuw

REPORTAGE | PERDIEP RAMESAR

Juist de gelovigen van de orthodoxe As Soennahmoskee in Den Haag maakten tijdens deze jaarwisseling in de Schilderswijk het verschil, ongeacht de forse kritiek op de inzet van salafistische moslims. Dat geldt ook voor de Turkse, Pakistaanse en Hindostaanse moslims.

Ruim honderd aanhangers van de salafistische As Soennah zijn Oudjaarsnacht de straat op gegaan om de buurt veilig te houden in het kader van het project 'Rolmodellen' van de politie Haaglanden en de gemeente Den Haag. Burgers spreken andere burgers aan op hun gedrag. In de praktijk gaat dat langs etnische lijnen. De Marokkanen spreken de Marokkaanse jeugd aan en de Turken de Turkse jongeren.

In totaal waren zo'n negenhonderd vrijwilligers actief in de Haagse wijken, onder wie buurtbewoners van organisaties van alle kleuren en standen. In de Schilderswijk wonen veel moslims vandaar de grote inzet van de moskeeën.

Vorige week werden de vrijwilligers van de As Soennah nog door PVV-leider Geert Wilders weggezet als 'shariapolitie'. De 'ordetroepen' zouden mensen tot de salafistische islam willen bekeren en dan uiteindelijk streven naar een islamitische staat met dito wetten.

Als deze moslims al snode plannen zouden hebben, blijkt dat helemaal niet tijdens deze jaarwisseling. "Het gaat nu niet om politiek of ideologie, maar om de veiligheid in de wijk. Dat belang dienen we allemaal samen", zegt een vrijwilliger. Voor de politie Haaglanden zijn alle rolmodellen 'bewoners die de buurt veilig willen houden'.

Tijdens Oudjaarsnacht houden twee jongens zich verdacht op bij auto's in de Delftselaan - berucht om de criminele Bende van de Delftselaan. Ze hebben brandbaar materiaal bij zich om auto's in de brand te steken. Ze hebben het vuurtje al aangestoken. Maar het blijft bij een plan, want de vrijwilligers van de moskee in de buurt zijn snel ter plaatse om de brandstichting te voorkomen. Zij seinen snel de politie in, waarop de agenten de jongens inrekenen en ze afvoeren naar het wijkbureau De Heemstraat.

De aanwezigheid van de rolmodellen werkt ook preventief. Vandalen zien dat de bewoners en de politie nauw samenwerken. Door het aantal 'goede' mensen op straat blijft er weinig ruimte over voor de slechteriken. Overal zijn deze nacht de gekleurde hesjes van het project te zien. Een team van De Heemstraat begeleidt de vrijwilligers continu en marechaussees zijn erbij om te 'spotten' op eventuele gevaarlijke situaties.

Voor de Bende van de Delftselaan blijkt Oud en Nieuw geen 'payback time' om de arrestaties in de afgelopen maanden te revancheren. De bewoners lijken juist met het grote aantal vrijwilligers de buurt weer over te nemen van de criminelen. Burgemeester Jozias van Aartsen en politie Haaglanden zeggen deze Nieuwjaarsdag 'trots' te zijn op hun vrijwilligers. "Want waar zij waren, zijn deze jaarwisseling veel minder incidenten geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden