'Schilderij Escher moet in Den Haag blijven'

DEN HAAG (ANP) - Het beroemde schilderij 'Metamorfose' van Escher dreigt uit Den Haag te verdwijnen. Deze vrees uitte de PvdA in de Haagse gemeenteraad maandag. Het schilderij van M.C. Escher hangt in het postkantoor aan het Kerkplein vlakbij de Grote Kerk.

Maar door een ingrijpende verbouwing is er voor het 42 meter lange kunstwerk daar geen plaats meer. De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil het schilderij voor de stad behouden en stelt voor het in het Atrium van het Haagse stadhuis te hangen. ,,Het schilderij is wat ons betreft onlosmakelijk met Den Haag verbonden. In het postkantoor kreeg het altijd veel bekijks van toeristen en kunstliefhebbers. Deze aantrekkingskracht zal het schilderij ook hebben in het Atrium van het stadhuis'', zeggen de raadsleden Frank Poppe en Koen Baart.

Eigenaar TNT wil graag een locatie in Den Haag vinden, maar sluit een verhuizing naar een andere stad niet uit. ,,Het komt in elk geval weer in een openbare ruimte te hangen, maar een besluit daarover is nog niet genomen'', zei een TNT-woordvoerster maandag.

Escher maakte het schilderij in 1968 in opdracht van de toenmalige PTT. Het toont zwarte en witte vlakken die langzaam veranderen in bloemen, bladeren en dieren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden