Schikking kost Volkswagen 10 miljard dollar

sjoemelsoftware | Duitse autofabrikant betaalt de Amerikaanse dieselbezitters duizend tot zevenduizend dollar.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Volkswagen gaat de eigenaars van vervuilende dieselauto's in de Verenigde Staten vergoedingen betalen variërend tussen de duizend en zevenduizend dollar, afhankelijk van de leeftijd van de auto en nog wat andere factoren. De Duitse automaker trof daarvoor een schikking met de Amerikaanse justitie, melden ingewijden aan de persbureaus.

De schikking kost het Duitse concern ruim tien miljard dollar, dat is ongeveer 9 miljard euro. Dat zal grotendeels gaan naar de 482.000 Amerikaanse eigenaren van Volkswagens met dieselmotoren die software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd. Daardoor waren de motoren lang niet zo zuinig als de klanten dachten. En liep het milieu meer schade op.

Volkswagenbezitters in de VS kunnen er waarschijnlijk voor kiezen om hun auto terug te verkopen aan VW of hem gratis te laten repareren. In het eerste geval wordt consumenten een bedrag geboden gelijk aan de waarde van hun auto voordat het schandaal bekend werd in september vorig jaar. Er zal ook nog een substantieel bedrag moeten gaan naar milieuprogramma's om de luchtvervuiling die door de fraude is ontstaan te compenseren.

De verwachting is dat de Amerikaanse justitie volgende week details van de schikking bekendmaakt. Of de Amerikaanse gedupeerden tevreden zullen zijn, zal afhangen van hoelang het duurt voordat ze het bedrag ontvangen. De gedupeerden vinden in een eerste reactie dat er een aardig bedrag uit de schikking is gekomen, maar als er jaren overheen gaan voordat is vastgesteld hoeveel een eigenaar exact krijgt, kan de lol eraf gaan.

Wereldwijd is bij 11 miljoen Volkswagens software geïnstalleerd die de auto's in testen schoner liet lijken dan ze zijn. Ze stootten in de testruimte veel minder schadelijke stoffen uit dan in werkelijkheid op de weg.

Volkswagen heeft 16 miljard euro gereserveerd voor te betalen boetes, schadevergoedingen en rechtszaken. Ook in Duitsland hangt het bedrijf immers een rechtszaak boven het hoofd.

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een in dat land gestationeerde topman van Volkswagen. Dit in verband met de gemanipuleerde emissietesten. "Dit is slechts het begin van het onderzoek", zei een Zuid-Koreaanse ambtenaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden