Schikking in Remington-zaak scheelt banken veel geld

AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro en dochter MeesPierson hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse Kilbarr Corporation, voorheen Remington Rand, over het faillissement van de typemachinefabriek in Den Bosch, begin jaren tachtig.

Volgens ABN Amro is er sprake van een “stuk lager” bedrag dan de 339 miljoen dollar (inclusief rente) die Kilbarr van de twee banken vroeg. Het exacte bedrag wordt echter geheim gehouden.

Remington Rands fabriek in Den Bosch, die bolkop-schrijfmachines produceerde, moest begin jaren tachtig de deuren sluiten. Na een onzekere periode namen drie zakenlieden uit het Midden-Oosten de activa van Remington Den Bosch in juni 1981 over en brachten deze onder in de onderneming BSI. Deze mocht van Remington Rand, later Kilbarr geheten, echter geen gebruik maken van de octrooien en kennis die binnen het bedrijf aanwezig waren.

Kilbarr stelde dat op onrechtmatige wijze bedrijfsgeheimen waren verkregen en eiste een schadevergoeding van 221 miljoen dollar van BSI en de banken van die onderneming: ABN Amro en MeesPierson. De banken werden gedagvaard, nadat BSI in 1985 zelf failliet was verklaard.

De rechtbank in New York stelde Kilbarr in het gelijk en veroordeelde de Nederlandse banken tot het betalen van het bedrag van 221 miljoen dollar. Daar kwam nog eens 118 miljoen dollar bovenop als vergoeding voor geleden renteverlies. ABN Amro en MeesPierson gingen hier tegen in beroep. Enkele weken geleden vernietigde het United States Court of Appeals for the Second Circuit de rechtbankuitspraak en verwees de zaak terug naar de rechter. Daarop zijn beide partijen rond de tafel gaan zitten en tot een schikking gekomen. ABN Amro had daarvoor al geld gereserveerd, “zoals het een prudente bank betaamt”, aldus een woordvoerder van de bank.

Naast het inmiddels opgeloste conflict tussen ABN Amro en Kilbarr speelt nog een andere zaak om schadevergoeding. Deze werd begin dit jaar aangespannen door de Amsterdamse jurist mr. M. Pannevis, namens de Saudische zakenman Abdul El-Ajou.

El-Ajou was één van de partners in BSI. Hij verwijt het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek dat deze groep hem in 1981 verkeerd heeft geadviseerd over het gebruik van octrooien van Remington Rand. De Brauw bemiddelde in het faillissement in 1981. El-Ajou eist f 30 miljoen van het advocatenkantoor. Volgens Pannevis kocht zijn klant “een café zonder bier”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden