Schikking en conclaaf gingen broederlijk samen

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Sommigen hadden liever gezien dat hij thuis was gebleven, maar Roger Mahony mocht zich niet onttrekken aan het conclaaf. Terwijl de kardinaal de afgelopen dagen in de Sixtijnse Kapel is om de nieuwe paus te kiezen, heeft het aartsbisdom van Los Angeles (dat hij leidde van 1985 tot 2011) een schikking getroffen met slachtoffers van seksueel misbruik. De kerk betaalt ruim 7 miljoen dollar. In ruil daarvoor staken advocaten van slachtoffers hun rechtszaak tegen Mahony en het aartsbisdom.

Kardinaal Mahony (77) werd ervan beschuldigd dat hij een pedofiele priester had geholpen om aan juridische vervolging te ontkomen door hem voor behandeling naar een kliniek buiten Californië te sturen. De priester had in 1986 aan Mahony opgebiecht dat hij jongens had misbruikt. Na de behandeling in een kerkelijke kliniek zou de kardinaal de priester weer een kerkelijke functie in Los Angeles hebben gegeven.

De bewuste priester, die inmiddels uit zijn ambt is ontheven, is in 2007 tot een gevangenisstraf veroordeeld voor in totaal twaalf seksuele delicten met minderjarige jongens. De nu getroffen schikking betreft een zaak van twee twintigers die stellen dat zij als twaalfjarige jongens eind jaren negentig door de priester zijn misbruikt.

Onderdeel van de schikking is dat het aartsbisdom door het betalen van een vergoeding niet hoeft toe te geven dat het iets verkeerd heeft gedaan. Toch komt volgens de advocaat van de slachtoffers deze schikking 'zo dicht mogelijk in de buurt van een schuldbekentenis'. De jurist van de kerk meende dat het aartsbisdom zich altijd verantwoordelijk heeft verklaard voor het handelen van de pedofiele priester. Kardinaal Mahony zou daarbij hebben toegegeven dat het 'een grote fout' van hem was om de priester weer in de kerk aan het werk te laten gaan. Van een poging om de zaak in de doofpot te stoppen zou echter geen sprake zijn.

Mahony kan zich er ook op beroepen dat geestelijken in Californië tot 1997 niet wettelijk verplicht waren om vermoedens van kindermisbruik bij de autoriteiten te melden. Het beleid van de kerk was om ouders die kindermisbruik vermoedden aan te sporen dit te melden.

Rechtszaken vanwege seksueel misbruik hebben de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten al miljarden gekost, sinds de eerste zaken in 1992 aan het licht kwamen. Verschillende bisdommen zijn failliet gegaan na het betalen van schadevergoedingen.

De hoogste schikking werd in 2007 getroffen in Los Angeles toen er aan 500 slachtoffers in totaal ruim 500 miljoen euro werd betaald. Mahony noemde het misbruik toen 'een vreselijke zonde en een misdaad'.

Als een vorm van straf voor zijn optreden in misbruikkwesties is Mahony door zijn opvolger als aartbisschop van al zijn formele kerkelijke taken ontheven.

Omdat Mahony door het Vaticaan voor het leven als kardinaal is benoemd, kon hij (nu hij nog geen 80 jaar is) toch deelnemen aan het conclaaf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden