Schijnconstructie bij sociale werkplaats Alescon komt weer voor de rechter

William Moorlag raakte door de kwestie rond Alescon in opspraak, maar kon wel aanblijven als Kamerlid voor de PvdA.Beeld ANP

Sociaal werkbedrijf Alescon en FNV ruziën nog altijd over nabetaling van via een uitzendbureau ingehuurd personeel.

Honderden werknemers van het sociale werkvoorzieningsbedrijf Alescon uit Assen die jarenlang te weinig salaris uitbetaald hebben gekregen, wachten ruim een half jaar na de uitspraak van de rechter nog steeds op een deel van hun geld. Alescon wil namelijk de helft van het gedupeerde personeel niet het gehele loon nabetalen.

Volgens het SW-bedrijf hoeft dat niet. Vakbond FNV denkt van wel en gaat daarom aan de rechter vragen wie het vonnis juist interpreteert.

'Immoreel'

Het was een geruchtmakende kwestie eind vorig jaar. Alescon had in 2011 zelf een uitzendbureau opgericht zodat ze het personeel met een arbeidsbeperking onder een andere cao - met een lager salaris - konden uitbesteden aan hun eigen sociale werkplaats. 

Deze constructie duurde tot 2015. Vakbond FNV vroeg in 2016 aan toenmalig directeur William Moorlag, nu PvdA-Kamerlid, om deze mensen alsnog een vast dienstverband bij Alescon te geven en het verschil in salaris terug te betalen. Moorlag weigerde en de vakbond ging naar de rechter.

De rechter gaf de FNV eind vorig jaar gelijk. Na deze uitspraak kwam de positie van Moorlag in gevaar. De jongerenafdeling van de PvdA vond dat hij moest opstappen als Kamerlid omdat het 'immoreel' is om mensen met een arbeidsbeperking voor een lager loon, via een andere cao in dienst te nemen. Moorlag bood zijn excuses aan, en mocht blijven. Met name omdat zijn intenties altijd goed zijn geweest.

FNV en Alescon kwamen vervolgens met elkaar overeen om de gedupeerde medewerkers alles wat ze tekort hadden ontvangen sinds 2011 terug te betalen. Dat was een flinke administratieve klus. Een onafhankelijke accountant heeft de berekeningen van Alescon gecontroleerd en geconcludeerd dat deze correct waren. Maar ruim een half jaar later blijkt, na vragen van Trouw, dat Alescon een groot deel van de nabetaling alsnog weigert uit te voeren.

Het sociale werkbedrijf kijkt anders naar de uitspraak van de rechter dan FNV. Volgens de vakbond geldt het vonnis voor alle 560 werknemers die gezamenlijk ruim 400 fulltime banen (fte) vervullen. Zij moeten alsnog uitbetaald krijgen volgens de cao van de sociale werkplaatsen. Maar in de ogen van Alescon geldt de uitspraak niet voor iedereen of niet over de volledige periode.

Een groot gedeelte van de werknemers, bijna de helft, had het uitzendbureau immers voor het grootste deel van de tijd uitbesteed aan andere werkgevers. Over de dagen dat deze werknemers binnen de sociale werkplaats werkten, krijgen ze met terugwerkende kracht het gemiste salaris. Maar voor de dagen dat ze elders gedetacheerd waren niet.

FNV-bestuurder Eddy Veltink: "Wij lezen overduidelijk in het vonnis dat de cao sociale werkvoorziening op iedereen van toepassing had moeten zijn. Het zijn allemaal werknemers met een indicatie voor de sociale werkvoorziening, ook al werkten ze bij andere organisaties." Maar Alescon interpreteert het vonnis anders. Er komt nu een arbitragezaak bij wellicht dezelfde rechter.

Niet expliciet

De FNV is naast dit geschil wel tevreden over de medewerking van Alescon. "Het was een pittig traject. Ook voor de werknemers. Met veel controles en nabetalingen. Maar dat heeft de werkgever netjes gedaan. Voor de werkzaamheden zelf had het geen consequenties."

Naast deze kwestie speelt nog iets. De vakbond meent ook dat er een eenmalige uitkering van 325 euro bruto aan iedereen moet worden uitgekeerd. Dat was onderdeel van de cao, maar staat niet expliciet genoemd in het vonnis. Daarom weigert Alescon dat bedrag aan de 560 werknemers over te maken. FNV eist dat het wel gebeurt. Ook daar moet de rechter zich alsnog over uitspreken.

Lees ook: 

'Wat bij Moorlags Alescon gebeurde is pas erg voor de arbeidsbeperkten'

Vakbond FNV was in 2011 akkoord toen sociale werkplaats Alescon besloot arbeidsbeperkten via een zelf opgericht uitzendbureau tegen slechtere arbeidsvoorwaarden te laten werken. Waarom?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden