Schijn bedriegt in massagesalons

Agenten inspecteren de massagesalon tijdens de inval. FOTO © OLAF KRAAK Beeld
Agenten inspecteren de massagesalon tijdens de inval. FOTO © OLAF KRAAK

De bedrijfsleidsters van de Chinese massagesalon die op last van de Haagse burgemeester Van Aartsen voor een maand dicht moet, masseren zelf ook klanten. Mannen geven aan dat ook die twee Chinese vrouwen seks aanbieden aan de clientèle die dat wenst.

Perdiep Ramesar

Gisteren werd bekend dat Van Aartsen de zaak wil sluiten, omdat daar signalen zijn voor illegale prostitutie. Vorige week donderdagnacht was er een actie waarbij iedereen in de zaak werd gecontroleerd. Daar sprak de politie met twee bedrijfsleidsters, twee masseuses en twee klanten. De mannen erkenden dat daar 'seksmassages' werden aangeboden en dat die zaak daar bekend om staat.

De zaak 'Beautysalon Beautiful Life' in de Wagenstraat is pas sinds augustus open en blijkt in de buurt al berucht te zijn, blijkt uit gesprekken met klanten, masseuses en mensen uit de buurt. De bedrijfsleidsters zelf waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

De twee vrouwen die in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel als eigenaressen staan ingeschreven, zijn in de zaak de baas over de andere Chinese masseuses. Voordat ze deze zaak openden, werkten ze allebei voor verschillende andere Chinese massagesalons in de Wagenstraat en elders in de binnenstad van Den Haag.

Ook daar zouden ze illegale prostitutie hebben bedreven tegen meerprijs.

Een uurtje massage kost daar dertig euro, voor een 'happy ending' met de hand twee of drie tientjes extra en voor geslachtsgemeenschap varieert dat tussen de zeventig en 120 euro erbij.

Dat lijkt geen slechte verdienste, maar schijn bedriegt. Minstens de helft van het geld wordt door de leiding geïncasseerd, zeggen masseuses, 'net zoals in andere salons'. Vrouwen die het geld niet willen afstaan, bedrijven in het geniep seks met de klanten. Mannen die seks zonder condoom willen, kunnen dat ook bij de vrouwen die stiekem extra's aanbieden krijgen.

Onduidelijk is of deze vrouwen de zaak die in vergelijking met andere massagesalons in de buurt relatief luxe is ingericht, zelf bekostigen. Daarover wordt gezegd dat een Nederlander de echte eigenaar is van de zaak. Hij schijnt 'de' of 'een' vriend van een van de bedrijfsleidsters te zijn. De zaak heeft in (bijna) elke massagekamer een douche.

Dat is niet bij alle Chinese massagesalons het geval. Bovendien is het de vraag of ze met massages genoeg geld verdienen om een eigen zaak in de binnenstad van Den Haag te openen. Masseuses zeggen dat er 'nooit' zoveel geld wordt verdiend door de gemiddelde werkneemster en dat die twee 'bazinnen' dat vast ook niet hebben kunnen doen.

De gemeente Den Haag heeft sinds enkele weken een gewijzige Algemene Plaatselijke Verordening dat er bij aanwijzingen van illegale prostitutie en/of mensenhandel de zaak zonder waarschuwing voor een maand kan worden gesloten. Dit is de eerste zaak die volgens die regel is gesloten. Formeel kan de eigenaar nog haar of zijn zienswijze op de zaak geven, voordat de zaak definitief sluit.

Massagesalons worden zelden gesloten, omdat daar geen vergunning voor nodig is en er daarom minder toezicht van de gemeente en politie op de salons is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden