'Schietpartijen leggen vooral geweldscultuur in de VS bloot'

VS Brengen de moorden op agenten het imago van de Black Lives Matter-beweging in gevaar? 'Wij vechten juist tegen wapengeweld.'

Kort achter elkaar hebben twee zwarte mannen in de Verenigde Staten de wapens opgenomen tegen de politie. Ex-militair Gavin Long wordt ervan verdacht zondag, op zijn 29ste verjaardag, drie agenten in Baton Rouge te hebben doodgeschoten. Ruim een week eerder vond de 25-jarige Afghanistan-veteraan Micah Johnson de dood nadat hij vijf agenten in Dallas doodschoot tijdens een demonstratie van de beweging Black Lives Matter (BLM) tegen politiegeweld . Johnson zou tegen de politie hebben gezegd dat hij het op witte agenten had gemunt vanwege het aanhoudende politiegeweld tegen zwarte burgers. Voordat hij zijn daad beging had Long, een vermeend lid of sympathisant van de Nation of Islam, onder zijn pseudoniem Cosmo Setenpra een video op internet gezet waarin hij Johnsons daad prees. Hij schoot op de agenten vlak bij de plek waar de Afro-Amerikaanse Alton Sterling stierf aan politiekogels.

Sterlings dood leidde tot dagenlange protesten van BLM, door drie vrouwen opgericht na de dood van de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin (17) door een burgerwacht in 2012. Worden het geweldloze protest en imago van BLM, en andere zwarte bewegingen zoals de Nation of Islam, door de recente gewelddadige incidenten besmet?

"Dat geloof ik niet", zegt activist Anthony Grimes van de Fellowship of Reconcilliaton of USA, een interreligieuze vredesorganisatie die zijdelings samenwerkt met Black Lives Matter. "Beide schutters waren niet aan BLM verbonden. Maar ook al waren ze dat wel; BLM is een fluïde burgerbeweging zonder officiële leden. De BLM-sympathisanten die de straat op gaan, staan los van de officiële, oorspronkelijke organisatie, die elke vorm van wapengeweld betreurt. Dat staat aan de basis van hun strijd. Daarbij is reputatie minder belangrijk dan karakter. Reputatie is wat mensen denken dat je bent, karakter is wat je werkelijk bent."

Volgens Grimes is de militaire achtergrond van de verdachten Johnson en Long de belangrijkere factor. "Beide verdachten, het onderzoek is namelijk nog gaande, zijn getraind om geweld als normatief deel van onze cultuur en staat te beschouwen. Als deze incidenten al iets blootleggen, is het dat we een gemilitariseerd land zijn met te veel wapens. Het overschot aan wapens en materieel van het leger, waar deze mannen vandaan komen, eindigt bij de politie. We moeten de geweldscultuur in dit land doorbreken en in het bijzonder het geweld door de politie tegen zwarte mensen. Pas dan kunnen we zeggen dat alle levens tellen." Grimes vindt niet dat het momentum dat BLM had, verloren is. "Het is enkel toegenomen. De afgelopen tijd zijn er zoveel witte, Mexicaanse en Aziatisch-Pacifische sympathisanten bijgekomen."

AGENT vrijuit na dood zwarte arrestant

Een rechter in Baltimore heeft politieofficier Brian Rice vrijgesproken van doodslag, roekeloos gedrag en wangedrag. Rice werd ervan beschuldigd in april 2015 verantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van de 25-jarige Afro-Amerikaanse Freddie Gray. De 42-jarige Rice zou buitensporig veel geweld hebben toegepast

bij de aanhouding van Gray, die een week na zijn aanhouding overleed in een politiecel. Later bleek dat hij een nekwervel had gebroken. Hij zou tijdens zijn aanhouding meerdere keren tevergeefs om hulp hebben verzocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden