Update

Schietpartij in synagoge VS eist zeker 11 doden

The Tree of Life Synagogue in Pittsburgh waar een schutter zaterdag het vuur opende  Beeld AP
The Tree of Life Synagogue in Pittsburgh waar een schutter zaterdag het vuur opendeBeeld AP

Een man heeft zaterdag het vuur geopend in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Zeker elf mensen kwamen om het leven en meerdere mensen raakten gewond. Volgens de autoriteiten zijn geen kinderen gedood.

De 46-jarige Robert Bowers zal worden vervolgd voor 29 strafbare feiten. Dat heeft de openbaar aanklager van West-Pennsylvania laten weten. “De daden van Robert Bowers vertegenwoordigen het ergste van de mensheid’', zei Scott Brady. “We zetten alle middelen van mijn kantoor in voor dit federale onderzoek en vervolging van haatmisdrijven.”

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zei eerder dat Bowers de doodstraf kan krijgen. “Haat en geweld op basis van religie kunnen geen plaats hebben in onze samenleving”, zei Sessions. “Deze vermeende misdaden zijn verwerpelijk en volkomen weerzinwekkend in het licht van de waarden van deze natie.”

De schutter liep zaterdag het gebouw binnen en begon te schieten. De politie rukte met veel mankracht uit, maar kwam zelf ook onder vuur te liggen. Zeker vier agenten raakten gewond. De dader liep zelf ook verwondingen op en gaf zich uiteindelijk over. Hij is met meerdere schotwonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Bowers heeft een hele geschiedenis van antisemitische uitlatingen op sociale media, waar hij joden onder meer ‘kinderen van Satan’ noemde. Ook zou hij kort voor het bloedbad op internet hebben gescholden op de joodse hulporganisatie HIAS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde geschokt. Hij sprak in een videoboodschap over vreselijk antisemitisch geweld. Heel Israël leeft volgens Netanyahu mee met de nabestaanden.

Wapenwet

De Amerikaanse president Donald Trump sprak van een ‘massamoord’. Hij kreeg van journalisten de vraag of hij wapenwetgeving tegen het licht wil houden. Hij liet doorschemeren daar weinig voor te voelen. “Dit heeft er weinig mee te maken. Als mensen dit doen, moeten ze de doodstraf krijgen. En ze zouden daar geen jaren op hoeven te wachten. Nu gaan de advocaten en andere lui zich ermee bemoeien en duurt het weer tien jaar.’’

Volgens de president Donald Trump had het anders kunnen aflopen als het gebedshuis beter was bewaakt. “Als ze binnen bescherming hadden gehad, was de uitkomst veel beter geweest. Die bescherming was niet aanwezig.”

Lees ook:

Trump wil leraren bewapenen, scholieren protesteren

Leerlingen in de VS maken indruk met hun protesten tegen de wapenwetten en het geweld op de scholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden