Schietende politie kon verdachte Baflo nauwelijks stoppen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Alasam S., de man die wordt verdacht van tweevoudige moord op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo, was nauwelijks te stoppen. De politie heeft in totaal zo'n 30 kogels op S. afgevuurd, waarvan 5 hem raakten. Maar ook toen hadden agenten nog de grootst mogelijke moeite om de man te overmeesteren, zo bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen S. in Groningen.

Uit politieverklaringen blijkt dat agenten gericht op de borst van S. hebben geschoten om hem uit te schakelen. 'Hij werd geraakt, maar het had geen effect', las de voorzitter van de rechtbank voor uit een verklaring van een van de agenten.

S. werd uiteindelijk in de benen, borst en schouder geraakt, maar slaagde er ook toen nog in om zich tegen zijn aanhouding te verzetten. Daarbij sloeg hij met zijn pistool een agente op het hoofd. Ook bleek S. totaal ongevoelig voor pepperspray.

Volgens de politieverklaringen reageerde S. tijdens zijn aanhouding 'als een zombie, als iemand die niet twijfelde en niets te verliezen had'. Agenten konden S. overmeesteren omdat ze wisten dat het dienstwapen dat hij even daarvoor van de vermoorde politieman Dick Haveman had gepakt, geen kogels meer had.

'Hij haalde de trekker over maar er volgden geen schoten. Als hij de kans had gekregen, had hij ons allemaal doodgeschoten.' S. zou 8 of 9 keer hebben geschoten met het politiewapen.

De officieren van justitie E.P. van Sloten en Oebele Brouwer, rechter L.M.E. Kiezebrink, voorzitter L.H.A.M. Voncken, verdachte Alasam S., rechter P.H.M. Smeets en advocaat M.C. van Linde in de rechtbank. S. staat terecht voor de moord op zijn vriendin en een politieman en poging tot moord op twee bewoners van Baflo. Beeld ANP
De officieren van justitie E.P. van Sloten en Oebele Brouwer, rechter L.M.E. Kiezebrink, voorzitter L.H.A.M. Voncken, verdachte Alasam S., rechter P.H.M. Smeets en advocaat M.C. van Linde in de rechtbank. S. staat terecht voor de moord op zijn vriendin en een politieman en poging tot moord op twee bewoners van Baflo.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden