'Schietende agent moet niet berecht worden als burger'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er is een wetswijziging nodig om ervoor te zorgen dat agenten die noodgedwongen hun dienstwapen hebben moeten gebruiken, niet meer in hetzelfde juridische hokje terechtkomen als een burger of een crimineel. Dat bepleit korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie in een gesprek met het ANP.

'Een burger kan weglopen bij een confrontatie, maar een politieagent heeft die keus niet', aldus Bouman. Hij wijst erop dat agenten 'niet de straat opgaan om te schieten, maar om te beschermen'.

Bouman is het er dan ook niet mee eens dat er voor de wet geen onderscheid bestaat tussen een agent die uit veiligheidsoverwegingen geweld gebruikt en gewelddadig gedrag door criminelen.

Het stoort de hoogste politiebaas ook dat agenten die in een noodsituatie hun wapen gebruiken, meteen worden aangemerkt als verdachte als er gewonden of doden vallen. Volgens hem is een agent geen gewone verdachte, al is het alleen maar omdat die zwijgrecht heeft terwijl een politiemedewerker de plicht heeft alles te vertellen.

Bijzondere bevoegdheden

Bouman vindt het vanzelfsprekend dat een agent die zich niet aan de voorschriften houdt, verantwoording moet afleggen. Maar als een schietende agent wordt vervolgd, dan is daar volgens de korpschef wetgeving voor nodig die is toegesneden op de bijzondere bevoegdheden van agenten.

Bouman pleit voor een zogeheten rechtvaardigingsgrond en een wetswijziging. Dat zou betekenen dat de agent niet direct als verdachte van een ernstig misdrijf wordt gezien, maar dat wordt gekeken of hij de geweldsinstructie heeft gevolgd of overtreden.

158 schoten

Politieagenten hebben vorig jaar 158 keer geschoten. Daarbij ging het zeker 70 keer om waarschuwingsschoten en 61 keer om gerichte schoten, waaronder schoten die doel troffen. Dat blijkt uit cijfers die door de politie zijn vrijgegeven.

De Rotterdamse politie schoot met veertig keer het vaakst. De eenheid Amsterdam schoot negentien keer. De politie Noord-Holland gebruikte het dienstwapen twee keer; het minst van alle eenheden.

Van een aantal schoten is niet bekend of het waarschuwingsschoten of bijvoorbeeld gerichte schoten waren.

Nasleep

Als een agent moet schieten, dan heeft dat sowieso al enorme consequenties, aldus Bouman. 'Wat dat doet met agenten, dat zien mensen niet', aldus de korpschef. Politiemensen lopen volgens hem soms een posttraumatische stressstoornis (ptss) op, of worden zelfs thuis bedreigd na een schietincident, vertelt hij.

Dat staat nog los van de soms jarenlange juridische nasleep van een beslissing die een agent in een fractie van een seconde heeft moeten nemen, aldus Bouman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden