Schieten doe je met je hoofd

reportage | Intern selectietoernooi moet handboogschutters voor Rio aanwijzen

De muziek van Bob Marley die uit de twee kleine speakers schalt, is misschien wel tekenend voor de sfeer die binnen het team van de Nederlandse handboogschutters hangt: relaxed.

Dat is tegenstrijdig met wat er op het spel staat tijdens de laatste dag van het interne Olympisch selectietoernooi, dat in totaal drie dagen duurt. Vrijdag valt één schutter af. Dat betekent dat diegene de handboogschietwedstrijden vanuit de huiskamer bekijkt en niet zelf op het allerhoogste sportpodium acteert: de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ideale weeromstandigheden om te schieten zijn het allerminst. De vlaggen verraden dat de wind erg wisselvallig is: de ene keer is het windstil, maar dat kan binnen luttele seconden omslaan naar bijvoorbeeld een oosten- en dan weer een westenwind.

Dat merkte ook Sjef van den Berg, die daar zichtbaar moeite mee had. "Ik kon de wind minder goed lezen vandaag", zei hij koeltjes na afloop op de handboogschietbaan op Papendal, die op een steenworp afstand van de BMX-baan ligt.

Waardoor dat kwam? "Misschien had ik vandaag net te veel andere dingen aan mijn hoofd of was de druk net iets groter dan normaal", zoekt de bijna 21-jarige Van den Berg naar een verklaring. "In de finales had ik wat beter door waar ik moest richten. Maar het was uitdagende wind zo."

Het zijn niet alleen de weersomstandigheden waar de schutters mee te maken krijgen. Ook in de bovenkamer moet alles goed zijn. Van den Berg denkt dat het mentale aspect het allerbelangrijkste is om goed te presteren. "Hoe verder je in de sport komt, hoe belangrijker dat wordt. Heb je die tienduizend trainingsuren gemaakt, dan zit die beweging er wel ingeslepen. Dan zal het fysieke ondergeschikt worden aan het mentale."

De vijf schutters zijn de hele middag gefocust, maar een geintje in de pauze kan. Met een haast stalen gezicht kijken ze voor zich uit om vervolgens de pijl in de boog te leggen. De snaar wordt aangetrokken om tegelijkertijd te focussen op de roos, die goed is voor tien punten en op zeventig meter van de schutterslijn ligt. Een telescoop staat naast hen zodat de schutters kunnen zien hoe de pijl in het bord is beland. Met het blote oog is dat van die afstand niet te zien.

Vier minuten en zes pijlen later lopen de schutters op hun gemak richting het bord waaraan een elektronisch scorebord is bevestigd. Het aantal punten moeten ze na elke schotronde telkens handmatig invoeren.

Ook Rick van der Ven herhaalt die routineklus meerdere malen. Hij is de enige van de vijf die aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. In Londen verloor de bijna 25-jarige vier jaar geleden op één pijl de bronzen medaille.

Van der Ven denkt niet dagelijks terug aan dat moment. "Ik heb het er alleen over als anderen daarover beginnen", zegt hij nuchter. Wat hij in Rio wil? "Een medaille en hopelijk meer."

Of hij het gevoel heeft zich te moeten revancheren voor die vierde plaats? "Ik heb het toen niet laten liggen, maar ik hoop deze keer wel die medaille te pakken."

Hoe gaat het verder?

Vrijdag valt één schutter af. Niet alleen de prestaties tijdens het interne Olympisch selectietoernooi tellen mee in de afweging van de bondscoach en technisch directeur, maar ook aspecten zoals zelfredzaamheid en de ontwikkeling spelen een rol.

Op de Spelen is plek voor drie boogschutters. Eind juni wordt de laatste afvaller bekendgemaakt. Degene die de meeste punten bij elkaar geschoten heeft, gaat in elk geval naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Wie de overige twee plekken krijgen, wordt eind juni bepaald.

Toch lijken die twee tickets al vergeven aan Rick van der Ven en Sjef van den Berg. "Dit zijn jongens die in de toptien van de wereld staan. Het zou heel raar moeten lopen als zij niet meegaan", zegt bondscoach Ron van der Hoff over hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden