Schietclubs werven actief jonge leden

Kogelgaten in in kipgrillapparaat op het terras van Restaurant Kip & Zo, Alphen a/d Rijn Beeld
Kogelgaten in in kipgrillapparaat op het terras van Restaurant Kip & Zo, Alphen a/d Rijn

Schietclubs gaan actief scholen benaderen om nieuwe leden te werven. Dat staat in het marketingplan van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), de koepelorganisatie van schietclubs. De wervingsactie begint dit najaar.

Alwin Kuiken

De KNSA wil met praktijklessen de schietsport onder jongeren van twaalf jaar en ouder promoten. De actie spitst zich toe op de onder- en bovenbouw van havo/vwo en op technische mbo-opleidingen. De lessen worden afgesloten met een praktijkdag op één van de schietclubs.

De schuttersassociatie ziet in het drama in Alphen aan den Rijn geen aanleiding de promotie op scholen uit te stellen. 'Veel jongeren schieten nu met een luchtbuks op zolder bij hun ouders of ze gaan ervoor naar de kermis', zegt KNSA-voorzitter Sander Duisterhof. 'Wij willen dat juist uit het stiekeme halen. Ze kunnen beter onder begeleiding schieten, dan dat ze experimenteren.'

Schietverenigingen hebben op circa 42.000 leden 1500 kinderen ingeschreven staan, maar dat aantal daalt; volgens de KNSA door de vergrijzing. Een wettelijke ondergrens is er niet, maar de praktijk wijst uit dat de jongste leden meestal zo'n tien jaar oud zijn. Op de website van de Groningse schietclub SV Martini staan trainingen voor jeugdleden van 'acht tot achttien' vermeld.

'Hier liggen ook nog veel (onbenutte) mogelijkheden', schrijft de KNSA in het marketingplan. De wens om jeugd tussen de twaalf en achttien te binden is 'zeer nadrukkelijk aanwezig', vooral omdat de helft van de bij de KNSA aangesloten schutters vijftig jaar of ouder is, zo valt te lezen.

Jongeren tot zestien mogen doorgaans alleen met luchtdrukwapens schieten, daarna is een Verklaring omtrent het Gedrag nodig en mag er onder begeleiding met een vuurwapen van de vereniging worden geschoten.

Het geven van praktijklessen op scholen kan volgens Duisterhof mooi gecombineerd worden met scheikunde en natuurkunde. 'Vuurwapens, dat is eigenlijk pure scheikunde. Denk aan de munitie of kinetische mondingsenergie. Luchtdrukwapens passen juist weer goed bij natuurkunde.'

Door het verstrekken van lespakketten hoopt de KNSA vierhonderd extra jongeren voor langere tijd lid te maken. 'Het is daarbij een mooie bijkomstigheid', zo staat in het rapport, 'dat de overheid jongeren stimuleert om voor technische opleidingen te kiezen.'

Schietclubs hielden incidenteel wel eens een praatje op een middelbare school, maar het is volgens Duisterhof voor het eerst dat de KNSA haar pakweg achthonderd leden aanspoort om actief scholen te benaderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden