Schiet het damhert toch vooral af

Met grote woorden als 'de immense soortenrijkdom op deze aarde' en 'de intensieve landbouw, de vervuiling van het milieu en ander menselijk handelen' betogen bioloog Bram van Liere en Johnas van Lammeren dat niet het damhert, maar de mens schuldig is aan de afname van de biodiversiteit in de Amsterdamse Waterleidingduinen (Opinie, 5 september).

'De jacht is een van de grote oorzaken van de vernietiging van de biodiversiteit in de wereld', schrijven de twee, respectievelijk Provinciale Staten- en gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren. Daarmee negeren zij de échte oorzaak van het verdwijnen van veel soorten planten en de bijbehorende insecten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen: de vraatzucht van het grote aantal damherten. Waar we vroeger bloemrijke veldjes en bermen zagen, groeit nu alleen groen gras. De Amsterdamse Waterleidingduinen waren van oudsher een botanisch rijk gebied, maar die rijkdom neemt snel af.

Solitair levende bijen, die maar een heel beperkt leefgebied hebben, zijn juist afhankelijk van die lokale biodiversiteit aan planten. Dat argument zullen ook Van Liere en Van Lammeren moeilijk kunnen betwisten. De Partij voor de Dieren pleit zelf juist voor meer biodiversiteit. Het initiatiefvoorstel van Van Liere uit 2011, gedaan aan de Provincie Noord-Holland, roept de provincie op om de wilde bijen te beschermen. Oorzaak volgens Van Liere van de achteruitgang van de wilde bijen is: 'de achteruitgang van de natuurkwaliteit door een terugloop in biodiversiteit van planten waardoor er een voedseltekort ontstaat'. (initiatiefvoorstel Van Liere, november 2011).

Dat die terugloop van bloemrijke nectarplanten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mede is veroorzaakt door de mens, dat klopt wel. In 1990 heeft een onbekende persoon halftamme damherten in de Waterleidingduinen losgelaten. Destijds werden zeven exemplaren geteld, nu zitten de wilde bijen, vlinders en kevers opgescheept met meer dan 3000 van deze beesten, en hun aantal neemt toe. De Partij voor de Dieren wil nu dat die ene diersoort, het damhert, met rust gelaten wordt. Daardoor zijn vele andere diersoorten de klos. Laten we dat toe? Nee, wat de mens heeft aangericht, moet de mens ook weer herstellen, door het aantal damherten te verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden