Schier ontbeert mankracht

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Slechts 942 inwoners telt Waddeneiland Schiermonnikoog. Het bordje op de kruising van Badweg en Duinpad, met rode pijl en de woorden ’stadion De Monnik’, doet dan ook wat opschepperig aan.

Enkele tientallen meters naar het oosten verrijst echter een sportveld dat zich wel degelijk kwalitatief kan meten met dat van menig club in de hoogste regionen van het Nederlandse amateurvoetbal. Het veld is volkomen waterpas, in de doelmonden groeit volop gras en de overdekte tribune aan de noordzijde telt maar liefst 88 oranje stoeltjes.

„De zitplaatsen zijn verwarmd op koude winterdagen”, vertelt Aldert Stielstra trots. Hij is sinds mensenheugenis secretaris van voetbalclub v.v. De Monnik. Het overweldigende aantal reclameborden rond het veld, onder meer van advocatenbureau Anker en Anker, cabaretier Bert Visscher en de commerciële televisiestations gelieerd aan Fons van Westerloo, verklapt waar het geld voor dergelijke pracht en praal vandaan komt. „We halen echter ook het oud papier op”, haast Stielstra zich te zeggen. „Daarmee dekken wij de helft van ons jaarbudget af.” Het veld is eigendom van de gemeente.

Voetbalvereniging De Monnik geniet een centrale positie op Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland. Ongeveer één op de acht eilandbewoners is lid van de club. Voetbal heeft voor de jeugd een belangrijke functie, zegt Stielstra. Het is de enige sport waarin eilanders wekelijks hun krachten kunnen meten met jongeren van het vasteland. Toch lukt het bijna nooit een team van B- of A-junioren samen te stellen. Te weinig spelers. Wie zijn zestiende verjaardag viert, stroomt automatisch door naar de senioren.

Het dalende inwonertal en de snelle vergrijzing op Schiermonnikoog dragen uiteraard niet bij aan de mogelijkheden van lokale sportclubs. Het is volgens wethouder Louis Wiersema eigenlijk al bijzonder dat Schiermonnikoog überhaupt nog een voetbalvereniging én een tennisclub én een gymvereniging rijk is. Wiersema luidde begin augustus de noodklok over de ontvolking van Schiermonnikoog. De afgelopen vijftien jaar daalde de eilandpopulatie met ruim honderd mensen, zo’n tien procent. Alleen de groep zestigplussers groeide. Het zet druk op voorzieningen als scholen, bibliotheek en ook sportverenigingen. „We missen op Schiermonnikoog gezinnen met jonge ouders”, zegt Wiersema.

Dertigers en veertigers zijn vaak het kloppende hart van een gemeenschap. De huizenprijzen op Schiermonnikoog zijn de laatste jaren echter te hard gestegen. Een eilandwoning is voor een doorsnee gezin onbetaalbaar geworden. De gemeente besloot daarom enkele nieuwe appartementen te bouwen. Die verrezen vorig jaar uitgerekend op het oude trainingsveld van v.v. De Monnik. Maar wie dertigers en veertigers naar een eiland wil lokken, zal er ook voor moeten zorgen dat die daar werk kunnen vinden. En juist het scheppen van banen wil op Schiermonnikoog nog niet echt lukken.

„Je ziet de uitdunning vooral binnen de organisatie van de club”, klaagt Stielstra. „Spelers en leden hebben we nog wel genoeg, maar het aantal mensen dat in besturen wil plaatsnemen krimpt. En wij willen toch ook wel eens worden afgelost.”

Stielstra is 63 jaar oud en clubvoorzitter Jan Berend Bazuin is vier jaar ouder. Wethouder Wiersema hoort de klacht binnen nagenoeg elke vereniging op het eiland. „Al is het natuurlijk wel zo dat de oude garde het ook moeilijk vindt verantwoordelijkheden uit handen te geven”, glimlacht hij verzachtend.

Organisatorische problemen zijn bovendien niet Stielstra’s grootste zorg. Voor het eerst in de historie kan zijn club dit jaar nog maar één seniorenteam op de been brengen, verzucht hij triest. Met een vlucht van eilanders naar het vaste land heeft dat echter niets te maken. Pijnlijker is dat niet iedere voetballer op Schiermonnikoog nog zin heeft elke twee weken een hele zaterdag op te offeren voor een uitwedstrijd.

Begrijpelijk, maar wel een ramp voor de club, meent Stielstra. Want één enkel team betekent het komende seizoen slechts één keer in de twee weken een voetbalwedstrijd op het eiland. Tennisvereniging De Hinneleup worstelde tien jaar eerder al met hetzelfde probleem.

„Wij spelen helemaal geen competitie meer”, zegt voorzitter Cor van der Kolk. „Elke zaterdag om half acht ’s ochtends weg met de boot en dan pas tegen half zes in de avond weer terug, dat kostte te veel tijd.”

De felgroene betonbanen van De Hinneleup liggen er al even prachtig bij als het grasveld van v.v. De Monnik. „Verschil is dat de tennisclub volledig zijn eigen broek ophoudt”, prijst wethouder Wiersema. „Zonder sponsoren of suikerooms”, voegt Van der Kolk daar nog aan toe. Dit lukt de club doordat zij naast vaste inkomsten uit lidmaatschappen ook verdient met de verhuur van banen aan eilandbezoekers.

Van der Kolk: „Als je op een eiland je sportfaciliteiten niet toegankelijk maakt voor toeristen, weet je zeker dat je vroeg of laat financieel in de problemen komt.” Wiersema voorziet daarom een zelfde soort toekomst voor v.v. De Monnik. Over de mogelijkheden het voetbalveld toeristisch uit te baten, wordt door alle partijen druk nagedacht. Buiten kijf staat echter dat de club blijft.

„Een voetbalclub op een eiland is vergelijkbaar met een profclub in de grote stad”, lacht de wethouder. „Ze heeft speciale privileges en een beschermde positie.” Verkapte subsidies, zoals de uitbesteding van de oudpapierverzameling en de huur van het veld, zullen dus ook in de toekomst wel blijven bestaan. Nu alleen de extra mankracht nog.

Het sportveld van voetbalclub De Monnik is modern. De tribune beschikt zelfs over stoelverwarming. (Trouw) Beeld
Het sportveld van voetbalclub De Monnik is modern. De tribune beschikt zelfs over stoelverwarming. (Trouw)
Jan Berend Bazuin, voorzitter van De Monnik. (FOTO'S NIELS POSTHUMUS) Beeld
Jan Berend Bazuin, voorzitter van De Monnik. (FOTO'S NIELS POSTHUMUS)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden