Scheveningse blauwe vinvis zat onder de blauwe plekken

Microscopisch onderzoek heeft bevestigd wat ze al dachten: de recent aangespoelde blauwe vinvis is gesneuveld door een aanvaring.

Het zeezoogdier, dat eerst bij Katwijk ronddobberde en uiteindelijk op het Scheveningse strand in stukken is gesneden, leefde nog voordat hij getroffen werd door een harde klap. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vonden bloedingen, die te interpreteren zijn als blauwe plekken.

Tientallen strandgangers waren eind augustus getuige van de stinkende resten. Dat de 17 meter lange walvis waarschijnlijk een acute dood is gestorven, bleek toen al uit de vondst van een volle maag en darmstelsel: het mannetjesdier had duidelijk vlak voor zijn dood nog gegeten. Er waren meer aanwijzingen: de gebroken ruggenwervels, de staat van ontbinding en de vindplaats van het karkas maken het zeer aannemelijk dat de vinvis op de boeg van een schip richting Nederlandse wateren is getransporteerd.

De afgelopen drie jaar is er elk jaar een vinvis de haven van Rotterdam binnengevaren op de boeg van grote containerschepen. Elke keer gebeurde dat in de zomermaanden.Ook deze vinvissen zijn onderzocht door specialisten van de faculteit Diergeneeskunde. In twee van de drie gevallen werd een aanvaring als logische oorzaak genoemd. Ook deze vinvissen waren relatief jong, nog niet volwassen.

Het weefselonderzoek heeft ook bevestigd dat de vinvis meerdere leverabcessen had, waarin overblijfselen en eitjes van parasieten zijn gevonden. Hoe het dier aan de abcessen is gekomen, hoopt de Universiteit van Utrecht nog te achterhalen.

Een bacteriële of schimmelinfectie aan de lever kan de vinvis namelijk wel verzwakt hebben.

Hoewel de verre staat van ontbinding het vinden van afwijkingen moeilijk maak, zijn in de longen, het hart, de maag, de darmen en het ruggenmerg verder geen rare dingen aangetroffen. Maag en delen van de darm zullen nader worden onderzocht op inhoud door Imares, onderdeel van Wageningen UR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden