Scheveningen verzuimt concurrent Katwijk in het zicht te houden

Het zou leuker voor de competitie zijn geweest, als Scheveningen niet van Katwijk verloren had (1-3). Het verschil van twee punten tussen Katwijk en de rest oogt niet groot, maar met twee inhaalbeurten voor de boeg kan de kampioen van het amateurvoetbal dat gaatje tot een comfortabel gat uitbouwen.

Loek Laurman

Als naaste belager had Scheveningen zaterdag de spanning er in kunnen houden. Dat had dan voor rust moeten gebeuren, toen het spel van de thuisclub er veelbelovend uitzag. Björn Raven en Jeffrey Rutten vormden toen nog een dreigend spitsenduo, en Kees Thies en Michel van Deene waren in die periode opvallende middenvelders. De gezamenlijke brutaliteit had binnen tien minuten succes. Yashin Asrih bleef koelbloedig, toen hij na een overtreding op Raven vanaf elf meter mocht aanleggen.

Katwijk kwam aanvankelijk nauwelijks in het stuk voor. De eerste serieuze doelpoging van die zijde liet zich pas noteren, toen er al bijna een half uur gespeeld was. Verzorgd positiespel, dat wel. Maar in een tempo zo laag, dat weinig verdedigers in de hoofdklasse daar het zicht op het spel door verliezen. Met wat meer beheersing had Björn Raven dat slome gedoe definitief kunnen afstraffen. Maar op slag van rust lifte hij de bal net over het doel, toen hij vrij voor doelman Van Duyn stond.

Het was die misser, die John Blok deed verzuchten: ,,Dit soort wedstrijden wordt door kleine dingen beslist. Als we vlak voor rust die kans benutten, winnen we de wedstrijd.'' Maar de trainer/coach, die vorig jaar nog als aanvallende middenvelder de regie binnen de lijnen voerde, maakte zijn spelers geen verwijt. Hij wilde ook niet van een verspeelde titelkans spreken. Zijn debuutjaar moet een leerjaar zijn. Voor de groep met veel nieuwe spelers wel te verstaan, niet voor de gymleraar zelf.

De vele toeschouwers op Houtrust maakten van het duel tegen de landskampioen toch een bijzondere wedstrijd. ,,Voor veel jongens was dit toch de eerste wedstrijd in zo'n ambiance.'' Zo speelde Kees Thies met Tonegido vorig jaar ook in de hoofdklasse. Maar in Voorburg is het op zondag met vierhonderd man langs de lijn al een hele drukte.

Katwijk profiteerde na rust vooral van het feit, dat elk nadeel ook in het amateurvoetbal zijn voordeel heeft. De knieblessure van Barry Dubbeldeman leek het elftal, dat ook al zonder Marco de Ridder was begonnen, nog verder te ontkrachten. Maar met het inbrengen van de lichtvoetige Erwin Verkuylen waren er ineens de positiewisselingen, die de Scheveningse defensie wél ontregelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden