Scheveningen speelt veel te tam

Een verrassing is de zege van Noordwijk op Scheveningen (1-0) niet. In de hoofdklasse A kan immers iedereen van iedereen winnen. En bovendien: Scheveningen is ook niet meer wat het geweest is.

Loek Laurman

De ploeg die in 1996 landskampioen werd, is definitief uiteengevallen. Vorig jaar bestond de kern van het elftal nog uit spelers die hadden bijgedragen aan het grote succes. Toen werd nog twee keer met duidelijke cijfers (2-0 en 5-0) van Noordwijk gewonnen. Nu zijn alleen aanvoerder Ron Cramer en spelmaker John Blok nog aanwezig. Vrije verdediger Robin Knoester is vertrokken en met hem een vijftal anderen. Aan het eind van het vorige seizoen hebben sommigen daartoe zelf het initiatief genomen. Anderen moesten er op attent gemaakt worden dat hun positie binnen het elftal ter discussie stond. Teammanager Arie de Jager ziet hun vertrek dan ook als een noodzakelijke wisseling van de wacht: ,,Je kunt niet blijven teren op het verleden. Zij zijn vervangen door spelers uit het tweede elftal, die er aan toe waren om hun plaats in te nemen.''

Dus was er aan het begin van dit seizoen ook weinig instroom van elders. Van het elftal dat zaterdag aan de wedstrijd begon, speelden alleen Manuel Monteiro (Excelsior M) en Mark van de Berg (JAC) vorig jaar voor een andere vereniging.

Veel clubgebonden voetballers dus en met dit voor Scheveningers zeer herkenbare geheel had Noordwijk aanvankelijk weinig moeite. Weliswaar lieten Patrick van Dam en Geerlig Azier mooie kansen liggen, maar Rocky Pitti bracht na een voorzet van Patrick Scheurwater met een volley de altijd zo moeizaam scorende thuisclub nog voor rust aan de leiding. Na de pauze had Van Dam zijn club helemaal in rustig vaarwater kunnen loodsen als hij niet andermaal in ideale scoringspositie aan het prutsen was geslagen. Trainer Bröring had dus voldoende reden om na afloop te spreken over een misser die zijn elftal lelijk had kunnen opbreken.

Want zijn collega Cock Jol had enkele minuten na genoemde misser met het inzetten van Yashin Asrih als extra-aanvaller de wedstrijd een geheel andere wending gegeven. Het een uur lang zo rustig bouwende Noordwijk moest zich na die ingreep af en toe beperken tot paniekerig verdedigen en het kon zich slechts zo nu en dan wat rust verschaffen met wat snelle tegenaanvallen. In het tot dan zo tam spelende Scheveningen gloorde de vechtmachine weer op die in de vier voorgaande seizoenen voor Noordwijk een nauwelijks te bespelen tegenstander was. Dat het uiteindelijk niet op een nieuw fiasco uitdraaide, had Noordwijk aan reddingen van doelman Marco Korff te danken. ,,Wij hadden het ook meer over de kanten moeten zoeken'', analyseerde Jol. Maar ondanks die kanttekening kon de verliezende trainer ook tevreden vaststellen, dat 'het er weer aan zit te komen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden