Scheurend geluid van het gras onder de koeientong kan stadse schilders inspiratie geven.

In het gras tussen de koeien lijken ze nog het meest op de 'beste vriendinnen' Ingrid en Irma van het populaire VPRO-kinderprogramma 'Zaai'. Maar anders de meisjes met hun lijzige nepaccent, gespeeld door het cabaretduo Plien en Bianca, hebben Jantine en Maria geen Postbode Siemen nodig voor hun vermaak. Zij hebben zelf iets verzonnen. De schilderworkshop Koeien Kijken.

SIETSKE DE JONG

Mensen die tot rust willen komen en de zaterdagse workshop 'Koeien Kijken.... kunst?' gaan volgen, moeten zich naar Lunteren, 'het geografisch middelpunt van Nederland' begeven. Liefst met eigen vervoer, want de Lunterense belbus rijdt niet op zaterdag. Op de boerderij van de familie Van den Top, kun je vanaf 8 mei op zaterdag onder leiding van dochter Jantine (24) en vriendin Maria Mink (26) de kneepjes van het koeien schilderen leren. De twee voormalig studenten van de kunstacademie in Kampen willen hun enthousiasme voor het ”mooie plattelandsleven” graag delen.

,,Het is hier een paradijsje”, zucht Van den Top, ,,hier kunnen mensen tot nieuwe ideeën komen”. ,,ün het echte boerenleven ervaren”, vult Mink aan. Want het boerenbedrijf gaat bijna 24 uur per dag door, dus ook tijdens de workshop. ,,Lijkt me leuk voor mensen uit een stad”, bedenkt boerendochter Van den Top, ,,dan wordt er tussendoor even een kalfje geboren of zo; krijgen ze dat meteen mee. Of ze mogen helpen bij het verplaatsen van het vee.”

De workshop loopt tijdens de maanden juni, juli en augustus, elke 1ste en 3de zaterdag van de maand. Dan is de kans op mooi weer groot en kun je lekker in het weiland liggen. ,,Je komt er helemaal tot rust”, is de ervaring van de meiden.

Het malen van de koeienkaken, fluitende vogeltjes, scheurend geluid van het gras onder de koeientong: typische boerderijgeluiden, die in het stadse leven niet te vinden zijn. ,,Om te zien, te horen en te voelen, is de boerderij de ideale plek”, zeggen de twee workshopleiders.

Je kunt er de tijd nemen om de beelden zich te laten vastzetten in je hoofd. 'Beeldbijt' is dan ook de naam van hun project. Een jonge, stoere naam om te laten zien dat het schilderen van koeien niet oubollig hoeft te zijn. ,,En op de boerderij zijn genoeg inspiratiebronnen om in vast te bijten”, zeggen de twee initiatiefnemers. Maar de focus ligt vooral op de koe.

Koeien blijken ideale modellen voor het publiek. Ze zijn rustig, gemakkelijk, maar ook nieuwsgierig. ,,Ze moeten even komen kijken, maar daarna vinden ze het allemaal wel goed”, licht boerendochter Van den Top toe. ,,Als je in hun persoonlijk ruimte komt zijn ze hooguit wat afwachtend, maar dat is bij mensen ook zo”.

Wanneer Van den Top en Mink het weiland inlopen, is het met die afwachtende houding echter snel gedaan. De koeien komen nieuwsgierig kijken naar wie er zich in hun territorium bevinden. De goedmoedige lobbesen laten zich aaien en bekloppen.

,,Het enige nadeel is eigenlijk dat ze kwijlen”, zegt Van den Top vrolijk. ,,Ik zit er helemaal onder.”

Voor de 6 tot 10 workshopdeelnemers zullen de koeien geen belemmering vormen. ,,Deze groep koeien is wel wat gewend”, volgens Van den Top. En mocht je het dan nog steeds eng vinden, dan kun je buiten de omheining blijven. ,,Je hoeft niet per se tussen de koeien te staan, om het gevoel te beleven”, benadrukt Mink. Zij moest zelf ook even aan de koeien wennen, vertelt ze.

Je angst kan zelfs gelinkt worden aan het artistieke gedeelte.

,,Als mensen bang zijn voor koeien, kunnen ze in hun schilderij iets met dat gevoel dóén”, denkt Van den Top. Hoe? Dat maakt de workshopleiders niet uit. ,,Iedereen mag zijn vrijheid nemen”, zegt Mink. Van den Top vult enthousiast aan: ,,Ach, eigenlijk hoef je niet eens te kunnen schilderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden