De vraag vanMonic Slingerland

Scheur je los van digitale schijnzekerheden

Hebben we door digitalisering onze zelfredzaamheid ingeleverd? Nee, antwoorden veel lezers op die vraag van Monic. Ze hebben genoeg vertrouwen in hun zelfredzaamheid. Geen paniek daarom als 112 eens uitvalt

Langzaam

Bij thuiskomst, later in de namiddag, verneem ik wat nu weer de hype van de dag was. O jee, een urenlange storing op 112 . En dat wordt dan weer uitgebreid behandeld in de avondjournaals en de praatprogramma’s, tot er de volgende dag weer een nieuwe hype is. Aan een mobieltje ben ik nooit begonnen, de hele digitale afhankelijkheid gaat aan mij voorbij. Ik noem dit langzaam leven. We zouden het ook vrijheid kunnen noemen.

Gerard Ursem Arnhem

Blusdeken

We zijn eraan gewend dat alles en iedereen bereikbaar moet zijn, maar het is mogelijk om zelf zaken te regelen bij een digitale storing. Wonend in een omgeving zonder winkel, arts of enige andere faciliteit, ben ik gewend om een plan B te hebben. Ooit heb ik EHBO gevolgd en ik kan daarom zelf eerste hulp verlenen, heb een auto en kan naar hulp rijden, mocht er brand uitbreken dan probeer ik via Twitter hulp of informatie te krijgen, er is een blusdeken bij de hand en een waterslang aan de buitenkraan. Blijf rustig en wacht tot de storing voorbij is, dat duurt in Nederland nooit lang.

Laura van Noorloos Spijk West Betuwe

Nuchter nadenken

Als wij onszelf zó (laten) conditioneren dat noodnummer 112 allesbepalend is, dan vergeten wij onze zelfredzaamheid. Nog niet zo lang geleden wisten we dat we in tijd van nood bij de buren, familie en kennissen konden aankloppen voor een autoritje naar de dokter of het ziekenhuis. Maar nu is ‘Big Brother watching us’. Althans dat denken wij. Gewoon nuchter nadenken hoe het ooit was zonder 112. Handelend optreden en zelfredzaam blijven of weer worden. Niks overlaten aan het collectief. Gewoon weer zelf doen. Veel handiger en goed voor je zelfvertrouwen.

Henk Haan Lelystad

Bedraad internet

Ik gebruik geen smartphone. Helaas ben ik bij nood afhankelijk geworden van medeweggebruikers, omdat de ANWB-noodpalen verdwenen zijn. Als straks de WAS-masten (waarschuwings- en alarmeringssysteem) verdwijnen, kan ik geen noodberichten ontvangen. Steeds meer gaat via apps en digitaal. Ik kan soms al niet meer inloggen zonder ontvangen sms-code.

Je kunt ook behoeftes creëren en dat heeft de industrie prima gedaan. Wij zijn afhankelijk geworden van al deze draadloze toepassingen en hebben aan zelfredzaamheid in geleverd. Want juist deze draadloze toepassingen komen in de plaats van nu nog bestaande communicatiemogelijkheden. Zolang draadloze veiligheid voor onze gezondheid niet bewezen is, gebruik ik bedraad internet en een ouderwetse analoge telefoon. Hopelijk verdwijnen deze niet, want dan ben ik onbereikbaar.

Alice Lentjes Zwinderen

Avontuur

Scheur je los van je krampachtig vastgehouden mobieltje en andere digitale schijnzekerheden. Waarom zouden we alle risico’s willen uitbannen? Zoek het avontuur en geloof erin dat je zelf je problemen kunt oplossen. Dat maakt het leven de moeite waard. Leef het leven met de risico’s die daarbij horen en improviseer.

Gert van der Slikke Goes

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook:

De vraag

Hebben we door de digitalisering onze zelfredzaamheid ingeleverd, vroeg Monic Slingerland afgelopen zaterdag aan de lezers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden