Schettino: Ik moést dicht langs het eiland varen

Francesco Schettino (R). Beeld ap
Francesco Schettino (R).Beeld ap

Francesco Schettino, de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia die zijn schip voortijdig verliet toen het kapseisde, stelt nu dat hij van de eigenaar van het schip het bevel kreeg dicht langs de kust te varen 'om een groet te brengen aan het eiland Giglio'. Dat meldt The Guardian vandaag.

Redactie

'Het saluut aan Giglio op 13 januari was al voor ons vertrek uit Civitavecchia gepland en opgedragen door rederij Costa Crociere', verklaarde Schettino aan de onderzoeksrechter.

Volgens Schettino stond het 'saluut' een week eerder gepland, maar werd het toen uitgesteld wegens slecht weer. Aan de onderzoeksrechter verklaarde hij dat de leiding aandrong op dergelijke manoeuvres, die als promotie van de cruises werden gezien.

'Costa Crociere liet dergelijke 'saluten' over de hele wereld uitvoeren', zo verklaarde Schettino. Zijn bewering staat haaks op wat CEO Pier Luigi Foschi vorige week zei: 'Ik kan niet uitsluiten dat schepen dichterbij land voeren op initiatief van de kapitein, zonder ons in te lichten. Maar ik heb nooit geweten dat dit op een onveilige manier gebeurde'.

Hij voegde er aan toe dat de manoeuvre van Schettino op 13 januari 'niet goedgekeurd en niet toegelaten was door Costa Crociere, we hadden er ook geen weet van'. Hij verwees daarbij naar de krant die aan boord werd verspreid, en waarin stond dat het schip vijf mijl buiten de kust zou blijven.

Schettino zei daarentegen dat hij in het verleden al vaker 'saluten' gebracht had aan het eiland Capri en aan de kust bij Sorrento in de buurt van Napels, maar ook aan Giglio, naar het voorbeeld van een andere kapitein in dienst van Costa Crociere.

Geen drugs
Italiaanse media melden vandaag dat de kapitein geen drugs had gebruikt, dat is gebleken uit een toxicologisch onderzoek. Tot op heden zijn 13 lichamen geborgen. Ongeveer 20 opvarenden worden nog vermist. De kapitein staat onder huisarrest en wordt beschuldigd van doodslag, het veroorzaken van de ramp en het verlaten van zijn schip.

CEO Pier Luigi Foschi. Beeld afp
CEO Pier Luigi Foschi.Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden