Schettino hoopt op schikking, maar wacht waarschijnlijk lange straf

Schettino in de rechtbank in Grosetto. Beeld reuters
Schettino in de rechtbank in Grosetto.Beeld reuters

De verdediging van Francesco Schettino, de Italiaanse kapitein van het vorig jaar verongelukte cruiseschip Costa Concordia, heeft woensdag op het laatste moment nog geprobeerd met justitie een strafmaat overeen te komen in ruil voor een bekentenis van haar cliënt. Veel kans gaven de advocaten hun poging niet. Het is in feite een 'formaliteit, omdat de aanklagers ons 'nee' zullen verkopen', tekende persbureau La Presse op uit de mond van advocaat Donato Laino.

De zaak tegen Schettino werd deze week hervat in het Italiaanse Grosseto na een week van vertraging door een landelijk staking van Italiaanse advocaten. De kapitein is de enige die nog terecht staat in de zaak. De aanklagers schikten met vier officieren van het schip en een functionaris van reder Costa Cruises.

De verdediging hoopt dat justitie in ruil voor een schuldbekentenis akkoord gaat met een gevangenisstraf van drie jaar en vijf maanden voor Schettino. Als de verdachte schuldig wordt bevonden aan doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende schip voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd, kan hij maximaal twintig jaar krijgen.

Tijdens een pauze in de zitting toonde Schettino vandaag zijn verbazing over het feit dat de Costa Concordia nog niet geborgen is. 'Het is toch raar dat mijn schip er nog steeds ligt!', stelde hij tegen de aanwezige pers.

Vierhonderd getuigen
Het proces zal zeker tot volgend jaar duren, schrijft de krant la Repubblica. Er staan meer dan vierhonderd personen op de getuigenlijst. Er hebben zich 250 civiele partijen in de zaak gevoegd. Het proces wordt gevoerd in het Teatro Moderno in Grosseto, omdat er in de Toscaanse havenstad geen rechtszaal is die groot genoeg is voor de megazaak.

De scheepsramp op 13 januari 2012 kostte aan 32 mensen het leven. Schettino voer met de 290 meter lange Costa Concordia veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio, waardoor het schip op het rif vastliep en kapseizde. Schettino verliet het schip, terwijl de evacuatie van de ruim 4200 passagiers, waaronder 42 Nederlanders, nog in volle gang was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden