Scherpte en realisme na Nice

Hoe groot is de veerkracht van de Fransen? Die vraag dringt zich op nu hun land voor de derde keer in anderhalf jaar tijd doelwit is geworden van een dodelijke aanslag. En waren de slachtoffers de eerste keer nog vrij specifiek gekozen - de medewerkers van een satirisch tijdschrift, bezoekers van een Joodse supermarkt -, in november vorig jaar en ook nu is de boodschap van de daders: iedereen kan doelwit zijn. Iedereen in Frankrijk kan op ieder moment uit het leven gerukt worden; een herkenbaar gevoel voor steeds meer wereldbewoners, of ze nu in België, Turkije of Pakistan wonen.

De aanslag in Nice is te meer wrang, omdat hij juist mensen trof die de Franse nationale feestdag aan het vieren waren, en in de geest daarvan: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Een tragische paradox, zoals de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk het gisteren verwoordde. Duidelijk is dat jihadisten en andere verdoolde geesten die zich aangesproken voelen door Islamitische Staat of Al-Qaida de verworvenheden van de Franse revolutie niet hoog in het vaandel hebben, en dat ze alles zullen doen om die waarden aan te vallen.

Hoe daarmee om te gaan?Door de veiligheidsmaatregelen nog maar eens aan te scherpen, zoals de Fransen direct na de aanslag deden. President Hollande maakte bekend dat hij de noodtoestand opnieuw met drie maanden zal verlengen, ook al had hij pal voor de aanslag juist gemeld dat de situatie in Frankrijk weer genormaliseerd zou worden: een eindeloze verlenging van de noodtoestand zou te veel druk leggen op de rechtsstaat. Ook kondigde hij aan duizenden reservisten op te roepen om de veiligheid te waarborgen, en de aanvallen in Syrië en Irak op te voeren om daar de inspirator van het terrorisme in Frankrijk aan te pakken.

Dat zijn begrijpelijke ad-hocmaatregelen, bedoeld om de bevolking gerust te stellen. Meer in de luwte zal Frankrijk nog meer tijd, geld en energie moeten steken in inlichtingenwerk om terroristen-in-spe te stoppen. Maar er zal ook de erkenning moeten zijn dat met inlichtingenwerk, extra beveiliging en oorlog in verre landen terreur nog altijd niet honderd procent uit te sluiten is - tenzij Frankrijk een politiestaat wil worden die duizenden mensen preventief vastzet.

Dat realisme schemerde gisteren door in de reactie van de Franse premier Manuel Valls: "Terrorisme is een bedreiging die zwaar op Frankrijk drukt, en die dat nog lang zal doen", zei hij. "Het doel van terroristen is om angst en paniek te zaaien. Maar dit is een grote natie en een grote democratie die zich niet van de wijs laat brengen." Dat is een waardige en wijze houding, die past in deze tijd.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden