Scherpe tekstdichter Linton Kwesi Johnson een levende legende

AMSTERDAM - Na enkele jaren van betrekkelijke stilte beleeft de muziek van Jamaica een nieuwe bloeiperiode. Naast de immens populaire raggamuffin' van Shabba Ranks is er sprake van een derde ska-revival en is de belangstelling voor reggae van oudgedienden groter dan ooit.

STAN RIJVEN

Een kleine invasie vond afgelopen week met onder meer concerten van Dennis Brown, Sugar Minott, Twinkle Brothers en Eek A Mouse op de Nederlandse podia plaats. Daarnaast trok de frivole ska van Bad Manners uitverkochte zalen; zo ook de reggae-poezie van Linton Kwesi Johnson, die vrijdag in een overvolle Melkweg in Amsterdam zijn toernee begon.

Johnson is een van de scherpste tekstdichters die de popmuziek heeft opgeleverd. Inmiddels is hij een levende legende, die onverbiddelijk en met meeslepend metrum zijn teksten de zaal in slingert. Vanaf het midden van de jaren zeventig nam hij met zijn militante poezie stelling tegen de onderdrukking van migranten in Engeland. Zich spiegelend aan de Black Panther-beweging benutte Johnson met zijn invloedrijke poezie-workshop - Rasta Love genaamd - het woord als wapen tegen elke vorm van onderdrukking. Sindsdien verschenen er zeven platen, waarop zijn bezwerende stem zich vloeiend voegt bij de wiegende cadans van reggae- en dubmuziek. Vooral de platen 'Forces of victory' (1979) en 'Tings an' times' (1991) zijn aangrijpende hoogtepunten, die in de golf van racisme die over Europa waait een indringend contrapunt bieden.

Rebels

Strijd tegen racisme en vreemdelingenhaat is ook het thema van deze toernee, die als een 'tribute to Michael Smith' geafficheerd wordt. Smith was een rebelse reggae-dichter, die tien jaar geleden door steniging de mond werd gesnoerd. Gestoken in driedelig pak met een vertrouwd hoedje schuin op de kop, droeg Johnson nu majestueus en dwingend een selectie uit eigen oeuvre voor. Met een dodelijke opmerking bracht hij het geroezemoes achter in de zaal tot zwijgen: proteststemmen van bezoekers die op muziek gehoopt hadden. Maar ook al stond er geen band achter Johnson, zijn stem groeide uit tot een zangerig instrument, dat het hart diep wist te raken.

Skinheads

De waarachtigheid van Linton Kwesi Johnson stak schril af tegen de pretska-muziek waarmee Bad Manners daags ervoor op hetzelfde podium een meute skinheads vermaakte. De kogelronde zanger Fatty, die inmiddels wel twee zwarte muzikanten in zijn groep heeft opgenomen, moet geweten hebben van de neo-fascisten die zich onder het publiek bevonden, maar liet na om zijn pure entertainment van enig politieke stellingname te voorzien.

Linton Kwesi Johnson nogmaals in Leiden (LVC, 4/2), Haarlem (Patronaat, 5/2), Apeldoorn (Gigant, 6/2), Eindhoven (Berlage, 7/2) en Enschede (Atak, 7/2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden