CoronaAdvies

Scherp snel de coronaregels aan, zeggen experts

Reizigers met mondkapjes bij de pont achter Amsterdam CS.  Beeld   ANP
Reizigers met mondkapjes bij de pont achter Amsterdam CS.Beeld ANP

Het kabinet moet de coronamaatregelen binnen drie dagen flink aanscherpen om de economie en daarmee ook de volksgezondheid te beschermen tegen een tweede golf. Dat is de strekking van een brief met adviezen die een groep experts woensdagavond naar premier Mark Rutte stuurde en die in handen is van verschillende media, waaronder Trouw.

Rick van de Lustgraaf

Zo moeten personeel en gasten in de horeca en contactberoepen verplicht een mondkapje gaan dragen, moeten mensen ook thuis getest kunnen worden en reizigers uit het buitenland eerst verplicht in quarantaine gaan.

Zo staan er nog heel wat andere aanbevelingen in de brief. De timing is opvallend. Onder anderen deze negen experts zijn door minister De Jonge van Volksgezondheid gevraagd de corona-aanpak van het kabinet tot dusver te evalueren en aan het einde van de zomer met een rapport te komen, maar volgens de briefschrijvers is het onverantwoord langer te wachten met ingrijpen.

De snelheid waarmee de besmettingscurve gepaard gaat is zo verontrustend, dat een vergelijkbare situatie als in februari dreigt, stelt gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van het evaluatieteam van De Jonge. “De maatregelen zijn op zichzelf weinig verrassend, we weten dat ze eraan zitten te komen. Het gaat ons juist om de urgentie. Wij zien te veel signalen om te denken dat de huidige maatregelen voldoende zijn. Misschien zijn we te streng, maar we moeten er alles aan doen om de economie en daarmee ook de volksgezondheid zoveel mogelijk te beschermen.”

Ook stellen de zorgexperts dat de huidige stijging ten onrechte wordt toegeschreven aan onverantwoord gedrag van burgers. Er is juist veel verwarring over de maatregelen door onduidelijke communicatie vanuit de overheid, zoals met het advies ‘blijf bij klachten zoveel mogelijk thuis.’ Wat is dan zoveel mogelijk? Andere deskundigen die De Jonge raadpleegt zijn epidemiologen Arnold Bosman en Amrish Baidjoe en oud hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens.

Lees ook:

Vliegt het virus Nederland binnen?

Het aantal reizigers dat op Schiphol landt neemt toe, en niet zonder gevolgen: in het rioolwater van de luchthaven wordt inmiddels corona aangetroffen. Hoe groot is het besmettingsrisico?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden