’Scherp debat helpt de integratie juist’

Controversiële debatten met extreme standpunten zijn goed voor de democratie. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

We hoeven niet op eieren te lopen in discussies over integratie en identiteit, vindt het kabinet. Sterker nog. Extreme, controversiële standpunten zijn noodzakelijk voor het in stand houden van de democratie.

Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin van justitie en Vogelaar van integratie in een reactie op het bijna een jaar oude WRR-rapport over de identiteit van Nederlanders. Het debat over nieuwe gebruiken en denkwijzen, waar grenzen liggen en wat onaantastbaar is, moet worden gevoerd ’en mag ook controversieel zijn’, staat in de reactie die de bewindslieden gisteren namens het kabinet naar de Kamer stuurden.

De emoties liepen begin dit jaar hoog op toen PvdA-leider en vicepremier Bos aankondigde dat polarisatie in het integratiedebat nodig is: „Tolerantie verwordt tot onverschilligheid als we elkaar niet meer kritisch durven bevragen, als we het debat niet meer in alle scherpte met elkaar zoeken.”

Hierop barstte, vooral tussen PvdA’ers onderling, de discussie los over het nut van polariseren. PvdA-minister Vogelaar zei in een interview dat er juist niet moest worden gepolariseerd. Het voeren van een scherp debat is volgens haar iets anders.

De discussie ontstond – toevalligerwijs – kort nadat de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) waarschuwde dat islamofobie in Nederland terrein aan het winnen was. De commissie had kritiek op de steeds scherper wordende toon.

In een reactie op de kritiek van de ECRI, die het kabinet eveneens gisteren naar de Kamer stuurde, schrijven de ministers dat de scherpe toon juist bij kan dragen aan een goed debat. Volgens Vogelaar heeft de scherpe toon ertoe geleid dat problemen op de agenda zijn gekomen. „Lastige, wellicht zelfs ongemakkelijke vraagstukken over integratie worden benoemd en aangepakt.”

De reactie van prinses Máxima op het WRR-rapport veroorzaakte eind vorig jaar commotie. De prinses stelde dat zij dé Nederlandse identiteit niet had gevonden en kreeg voor die uitspraak uit alle hoeken kritiek. Het kabinet schrijft nu dat het een feit is dat burgers meerdere identiteiten hebben, maar dat het verwacht dat ze betrokken zijn bij de Nederlandse samenleving. „Identificatie wil in de visie van het kabinet zeggen dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden