Scherp blijven is het motto

BARCELONA - Een betere start hadden de Nederlandse hockeyvrouwen niet kunnen krijgen. Frankrijk legde Oranje in de eerste wedstrijd van het EK weinig in de weg. Als versperring op de route naar het doel dienden vooral hun eigen lichamen.

Door de Nederlandse aanvalsters intensief voor de voeten te lopen, hoopten de Françaises de schade te beperken. Daardoor was het Franse doelgebied vrijwel de hele wedstrijd overvol, maar toch wist Nederland zeven keer te scoren.

Het kat-en-muisspel op de Montjuïc leverde Nederland dertien strafcorners op tegen geen enkele voor de Fransen. Drie van de dertien leverden een Nederlandse treffer op. De andere vier doelpunten waren veldgoals.

Ondanks het povere verzet, dat overigens te verwachten viel, was het een opluchting toen bleek dat het zo gemakkelijk ging. ,,Je moet het toch wel eerst doen'', vond Minke Smabers, die haar 150ste wedstrijd in Oranje speelde.

De spanning was de voorgaande dagen behoorlijk opgelopen. Smabers: ,,We hebben hier maanden naar toegeleefd. De laatste dagen was het heel moeilijk wachten. Misschien waren we daardoor iets te gretig, dat zou kunnen. Gelukkig kwam het eerste doelpunt snel. Dat geeft zekerheid.''

Bondscoach Marc Lammers sprak van een goede start. Hij gaf toe dat het tempo in de wedstrijd te laag was, maar had daar wel een verklaring voor. ,,Er wordt verkeerd gesproeid. De verschillende besproeiingen lopen over elkaar heen met als gevolg dat de hoeken van het veld te droog zijn in verhouding met de belangrijke plaatsen, zoals de cirkel en de as van het veld. Daardoor rolt de bal langzamer.''

De bondscoach is vol vertrouwen over het vervolg. ,,Ik verwacht geen onderschatting en ik verwacht geen verslapping van concentratie. Daarvoor zijn deze speelsters inmiddels te ervaren. Ze hebben bij 6-0 nog altijd de gedrevenheid om ook 7-0 te willen maken.''

Om de ploeg scherp te houden, overweegt hij zelfs in een soortgelijke wedstrijd als die van gisteren zijn doelvrouw in een wissel tijdelijk naar de kant te halen. Dat geeft hem de mogelijkheid een extra aanvalster in te zetten. Nederland speelt nu met één doelvrouw; de reserve zit op de tribune. Lammers acht het risico acceptabel.

,,Als er iets misgaat, een blessure of een gele kaart, en Clarinda Sinnige moet een tijdje naar de kant, moet Janneke Schopman het overnemen. We hebben speciaal daarvoor kleine legguards en een helm met plexiglas voor Janneke laten maken. Maar ik kan Sinnige natuurlijk ook wisselen. Ik doe graag iets opzienbarends om de zaak scherp te houden'', aldus de bondscoach.

Scherp blijven, dat is de kunst. Want, vond Smabers, ,,ook al weet je dat je beter bent, je moet iedere wedstrijd eerst nog maar zien te winnen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden