Scheringa wil parlementaire enquête

Dirk Scheringa (zittend) en zijn woordvoerder Klaas Wilting staan de pers te woord over het faillissement van de DSB Bank. (ANP)

Dirk Scheringa, tot vandaag topman van de vanochtend failliet verklaarde DSB Bank, is voorstander van een parlementaire enquête naar de ondergang van zijn bank.

Hij zei dit tijdens een persconferentie vanochtend op het hoofdkantoor in Wognum. Scheringa erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan bij zijn bank. „Maar daar hebben we excuses voor aangeboden en onze producten veranderd.” Volgens Scheringa is de bank in overleg is gegaan met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de financiële ombudsman. „We hebben toen tientallen klanten geholpen."

„Daarna zijn we in een horrorscenario beland dat zijn weerga niet kent. We zijn helemaal niet failliet, we zijn kapotgemaakt.” Volgens Scheringa kost het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro.

Scheringa weerlegde de bewering van minister Wouter Bos (Financiën) dat zijn bank geen last zou hebben gehad van de kredietcrisis. „We moesten hogere rente betalen. Op een normale markt hadden we met gemak 100 miljoen euro kunnen aantrekken”, aldus Scheringa. Als Bos zelf dat bedrag had voorgeschoten, had DSB daarmee ook gered kunnen zijn, meent Scheringa. „Het is krankzinnig dat dit in een normaal land kan gebeuren.”

Er was een contract ondertekend tussen De Nederlandsche Bank en het bestuur en de raad van commissarissen van DSB waarbij was afgesproken dat Dirk Scheringa nog een week de baas was bij DSB. „Ik zou opgevolgd worden door Joost Kuiper en mijn aandelen verkopen”, zei Scheringa. Kuiper was tot maandag een van de bewindvoerders bij DSB, nu curator. Scheringa noemde het „heel speciaal” dat Kuiper hem zou opvolgen.

„DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat.” Dat zei minister Wouter Bos van Financiën vanmiddag tijdens een persconferentie waarin hij reageerde op het faillissement van de bank van Dirk Scheringa. Hij wees erop dat DSB Bank te weinig geld in kas had, geen vers kapitaal kon aantrekken, met claims van boze klanten kampte en te weinig onderpand had.

De situatie was volgens de minister onhoudbaar. „Dat, en dat alleen, is de reden van het faillissement.”

Risico onaanvaardbaar

Eerder op de dag liet het ministerie van financiën al weten dat er is op verschillende manieren naar een oplossing voor DSB Bank is gezocht, maar in alle varianten waren de risico's voor de belastingbetaler „onaanvaardbaar groot”.

Ook in de laatste voorstellen van DSB, waarbij een kapitaalinjectie van de overheid nodig was van 100 miljoen euro, zag Financiën geen realistische oplossing. „Het laatste voorstel gaf ook geen aanleiding om terug te komen op het eerder ingenomen standpunt van het ministerie om geen financiële steun aan DSB te verlenen”, aldus de verklaring.

Op de site van het ministerie staat een uitgebreidere reactie van Financiën.

Curatoren

De rechtbank in Amsterdam heeft de bewindvoerders Rutger Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper benoemd tot curators in het faillissement van DSB Bank. De rechtbank heeft ook bepaald dat er op verzoek van de bewindvoerders een zogenaamde afkoelingsperiode komt. Zo'n afkoelingsperiode moet de curator de gelegenheid geven zich een beeld te vormen van de omvang van de boedel zonder lastiggevallen te worden door schuldeisers. De afkoelingsperiode kan maximaal twee maanden duren.

1300 man op straat

Voor 1300 werknemers van DSB Bank betekent het faillissement van de bank direct het einde van het dienstverband. Zevenhonderd werknemers blijven nog even aan het werk. Dat zei Joop Hofland van vakbond De Unie vandaag bij het hoofdkantoor van DSB in Wognum.

„Er zijn nog gebouwen te onderhouden en ICT-systemen moeten worden ontrafeld”, aldus Hofland. „Daarnaast zijn er nog kredietportefeuilles die kunnen worden doorverkocht.”

DSB betaalt de salarissen over oktober nog zelf uit. Het resterende inkomen over november, waar mensen afhankelijk van hun opzegtermijn nog recht op kunnen hebben, wordt door uitkeringsinstantie UWV betaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden