Scheringa Museum leeggehaald

spanbroek – Deurwaarders zijn gisteravond in opdracht van ABN Amro begonnen met het leeghalen van het Scheringa Museum in het Noord-Hollandse Spanbroek. De kunstwerken werden met vrachtwagens afgevoerd naar een depot. De actie kwam voor het museumpersoneel volslagen onverwacht. Dorpsbewoners waren verbijsterd over de inval, die plaatsvond tijdens de beladen voetbalwedstrijd van AZ tegen Arsenal.

ABN Amro onthoudt zich van commentaar, maar vaststaat dat de kunstcollectie in beslag is genomen omdat DSB zijn betalingsverplichtingen niet meer nakwam. De kunstverzameling diende als onderpand voor de lening van 32 miljoen euro die ABN Amro heeft verstrekt voor de nieuwbouw van het Scheringa Museum in Opmeer, dat mogelijk niet meer kan worden afgebouwd. Als een klant niet meer kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen, zijn onderpanden opeisbaar.

Het ligt voor de hand dat ABN Amro de collectie met ruim 1200 realistische kunstwerken van onder meer Carel Willink, Pyke Koch, Charley Toorop en René Magritte met een verzekerde waarde van 45 miljoen euro zal veilen. Opvallend genoeg drong minister Plasterk (cultuur) luttele uren voor de inval in het museum nog aan op acties om de kunstcollectie bijeen te houden. Volgens de minister was hij pas in de vooravond door collega Bos (financiën) op de hoogte gesteld van de beslaglegging door ABN Amro, die tegenwoordig een staatsbank is.

Ook vanuit de kunstwereld kwamen gisteren oproepen om de kunstcollectie bijeen te houden. Oud-directeur Emily Ansenk van het Scheringa Museum stelde zelfs de complete Kunsthal in Rotterdam, waarvan ze sinds een jaar directeur is, beschikbaar om de collectie te tonen. Volgens Ansenk wordt ten onrechte denigrerend gesproken over de ’hobby’ van Dirk Scheringa. „Deze collectie is uniek in Nederland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden