Scheringa acteert beter dan Berlusconi

Geschokte liefhebbers van het Scheringamuseum beschrijven de kale muren. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
Geschokte liefhebbers van het Scheringamuseum beschrijven de kale muren. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

ABN Amro werd door de Nederlandse Staat ( lees: de belastingbetaler ) gered. Vervolgens laat de bank het Scheringa Museum leeghalen omdat de collectie Scheringa onderpand vormt voor de door de ABN Amro verstrekte hypotheek voor de bouw van het nieuwe museum. Juridisch correct maar toch de volgende suggestie. Zou het niet getuigen van respect voor ons cultureel erfgoed van erkentelijkheid voor de belastingbetaler wanneer de ABN Amro het Nederlandse volk een tegenprestatie zou bieden in de vorm van de afbouw van het museum en het behoud van de collectie. Zo’n deal tussen de heren Bos en Zalm moet toch op een achternamiddag te regelen zijn ?

A. VosVeere

Werd er in Spanbroek barbaarse roof gepleegd? Dat lijkt me wat overdreven. Maar Gerard Ursem (Trouw, 22-10) gebruikt ook nog de uitdrukking ’dief in de nacht’ alsof die per definitie naar oneerbaar gedrag zou verwijzen en dat is incorrect. In 1 Tess 5:2 (NBV) zegt Paulus dat ’de dag van de Heer (ook wel dag des oordeels genoemd) komt als een dief in de nacht.’ Voor de meeste christenen betekent dit op de een of andere manier dat de wereld zo en dan de opperste gerechtigheid zal ervaren.

Jan PopkenWaterlandkerkje

Wognum is natuurlijk gewoon een Berlusconi-dorp. Met dat verschil dat Scheringa een veel beter acteur is dan Berlusconi.

Anna ShantAmsterdam

De gewone man draait weer op voor het omvallen van de DSB Bank. Allereerst de 2000 mensen die worden ontslagen. En dat in deze economisch zo moeilijke tijd. Ongetwijfeld zijn hierbij ook enkele honderden mensen die, gelet op hun leeftijd, niet meer aan de slag komen. Alleen al aan uitkeringen zal dit massaontslag zo’n zes miljoen euro aan uitkeringen per maand gaan kosten. Tel uit je winst over een jaar. Ook de mensen met spaargeld bij de DSB bank zullen er slecht van af komen, bij een faillissement komen de gewone schuldeisers pas aan bod als alle anderen zijn geweest. Schadeloosstelling door de Nederlandse Bank betekent ook weer een aanslag op gemeenschapsgeld. Alleen al met het geld wat men op termijn aan uitkeringen kwijt is, had men de bank kunnen redden. En wat te denken van de gevolgen voor de bevolking in deze economisch niet al te sterke regio? Winkels, toeleveringsbedrijven etcetera zullen hiervan de gevolgen op termijn ondervinden.

Jurry KroonZwolle

Meedogenloos en respectloos is Dirk Scheringa volledig onderuit gehaald. Want het gaat bij managers maar om één ding; dat altijd smerige en stinkende geld. Deze week was Dirk Scheringa bij Pauw en Witteman zelf aan het woord. Hier sprak een man zonder na te hoeven denken over antwoorden op gestelde vragen. Zonder dingen te verzwijgen, zonder te liegen. En oprecht. Op zijn minst kunnen vele andere managers hier bijzonder veel van leren. Het wordt de hoogste tijd dat wij ons allemaal diep gaan schamen, omdat wij zover zijn gezonken, dat wij ons welzijn, ons welbevinden, alleen nog maar af laten hangen van die smerige centjes.

Freek TonDordrecht

Meestal kan ik mij vinden in Willem Breedvelds opinie, maar zo niet afgelopen woensdag in ’Dirk Scheringa was gewoon niet slecht genoeg’. Breedveld schrijft dat Scheringa zo stom is geweest om zijn imperium te bouwen op de risico’s die gewone burgers nemen bij het nemen van koopsompolissen. Burgers die de afbetaling van de schulden niet (meer) kunnen opbrengen, burgers die zich er niet van bewust waren voor hoeveel schulden en afbetaling zij tekenden. Dom van deze burgers, maar om zoiets tot grondslag van een bedrijf te verheffen is niet alleen stom zoals u schrijft, maar min! Hij heeft heel direct anderen beschadigd.

Waarom zou Scheringa een heilige zijn vergeleken bij de rest? Hij heeft zichzelf toch ook verrijkt! En zijn ’schuld belijden’ klinkt mij niet erg overtuigend in de oren. Daarbij heeft hij snel eigen geld opgenomen voordat het faillissement werd uitgesproken, en dagen er na nog niet teruggestort! Oké, daar heeft hij (ook weer) een smoes voor. Zelf heeft hij meegedeeld dat hij meer dan één villa overhoudt. Op vragen geeft hij halve waarheden, zo niet onwaarheden, als antwoorden.

Neen, bij mij kan Scheringa geen goed meer doen.

J. de Boer-Van HooidonkZwolle

Opschudding op de Engelse voetbalvelden: een rode strandbal komt in botsing met the-one-and-only, en beïnvloedt onrechtmatig het verloop van het spel. Want, zeggen de spelregels: alleen de spelers en de scheidsrechter mogen de bal beroeren. Ik moest aan die grote rode knikker denken toen de mannen van AZ – The Reds van Noord-Holland – voor het eerst in jaren zonder shirtreclame speelden. Ondanks de nare omstandigheden een prachtig gezicht: de schoonheid van een onbezoedeld clubtenue, zonder schreeuwende sponsornaam. Met de strandballen en banken buiten het veld. Nu nog een Feyenoord zonder Fortis en een Ajax zonder ABN Amro. Wie weet, gaat het bij voetbal weer om de sport in plaats van om de sponsor.

G. M. TukDelft

Psychiater Bram Bakker begeeft zich op glad ijs. Wat je ook van mensen mag vinden, in die functie is het niet toegestaan morele diskwalificaties te ventileren over mensen die je niet aanstaan, in zijn geval Dirk Scheringa. Deze wordt gezien als boef en dat is meer een metafoor dan een klassering.

Ikzelf heb als psycholoog de bevoegdheid tot klassering middels de DSM IV, dat is een handboek met allerlei klinische beelden en de kenmerken daarvan. Zo heb ik eertijds bij een persoon een narcistisch-theatrale persoonlijkheidsstoornis gezien, maar dat mag je niet tegen de persoon gebruiken in b.v. een functioneringsgesprek. Psychiaters zijn er om mensen te helpen, niet om psychologisch oorlogje te spelen. Kortom Bram Bakker: moreel kan het niet, formeel mag het niet.

Prof. Rutger Jan van der Gaag heeft volledig gelijk wanneer hij dit aankaart bij de beroepsvereniging.

Bram Theo SteynisAlmelo

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden