Schepen draaien zelf op voor bescherming tegen piraterij

Reders en kapiteins zullen zelf piraten op afstand moeten houden. Ze zijn namelijk allereerst zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op hun schepen, aldus het kabinet. Dit reageert hiermee op een advies van de Adviesraad internationale vraagstukken (AIV) dat stelde dat zelfbescherming de beste bescherming is.

Volgens de AIV bieden de internationaal aanbevolen zelfbeschermingsmaatregelen, zoals prikkeldraad, vangnetten en goede communicatie met de internationale maritieme veiligheidscentra ter plekke, voor de meeste schepen genoeg bescherming. Uitzondering vormen de kwetsbare schepen, zoals sleep- en kraanboten, die makkelijker prooi zijn voor piraten omdat ze lager of langzamer zijn. Bij deze groep is bescherming wel een overheidstaak, aldus de AIV. Het kabinet stemt hier nu met zoveel woorden mee in.

Of schepen nu zelf gewapende particuliere beveiligers mogen inhuren, is nog niet besloten. De regering zal hierover eerst advies inwinnen bij een commissie van deskundigen.

Redersvereniging KNVR is blij dat het kabinet zich zal blijven ontfermen over de kwetsbare schepen. "Maar", zegt voorzitter Tineke Netelenbos, "het is teleurstellend dat de regering weer met een commissie komt. De situatie in de Indische Oceaan escaleert. Schepen zullen onder een andere vlag gaan varen omdat ze zich dan wel mogen bewapenen en dat komt de Nederlandse handelsvloot niet ten goede."

De KNVR hoopt dan ook dat de Tweede Kamer tegen dit kabinetsbesluit zal protesteren.

Vorige week woensdag kwam het eerste door mariniers beschermde Nederlandse handelskonvooi veilig in Doebai aan. De bescherming van twee konvooien met zo'n vijftig mariniers kostte een miljoen euro, waarvan het ministerie van defensie 800.000 euro betaalde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden