Schenking

HENNY DE LANGE

Het met sluiting bedreigde Rijksmuseum Twenthe heeft een belangrijke schenking van 140 kunstwerken gekregen van kunstverzamelaar Adriaan van Ravesteijn. Met dit gebaar wil de verzamelaar laten zien dat er veel draagvlak is voor het museum in de samenleving, anders dan de Raad voor Cultuur oordeelde in zijn negatieve advies over het museum. Op grond daarvan besloot de vorige staatssecretaris van cultuur, Halbe Zijlstra, de subsidie te halveren.

Als de Tweede Kamer dit besluit maandag overneemt, is er geen geld meer voor het organiseren van exposities. Dat is de doodsteek. Ook drie andere rijksmusea dreigt dat lot: het Geldmuseum, Slot Loevestein en Huis Doorn.

Directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe: "De schenking van deze vooraanstaande verzamelaar onderstreept dat dit museum bestaansrecht heeft". Adriaan van Ravesteijn leidde van 1968 tot 2001 met de in 2005 overleden Geert van Beijeren galerie Art & Project in Amsterdam en later Slootdorp. Aan de galerie waren bekende kunstenaars verbonden als Sol LeWitt, Carl Andre, Lawrence Weiner, Gilbert & George, Jan Dibbets, Bas Jan Ader en Daniel Buren. De schenking omvat schilderijen en tekeningen van diverse kunstenaars, 25 werken van Peter Struycken en een collectie toegepaste kunst, waaronder glas van Copier, stoelen van Eames en Jacobsen en zilver van Georg Jensen. De waarde ervan is niet bekend. In 2008 droeg Van Ravesteijn ook al een deel van zijn collectie in permanente bruikleen over aan Rijksmuseum Twenthe.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden