Schenken met warme hand
Iedereen krijgt eens te maken met schenken aan een partner, (klein)kinderen, andere familieleden of liefdadigheidsinstellingen. Helaas vinden in veel gevallen schenkingen nog altijd te laat plaats, waardoor er sprake is van 'erven' in plaats van 'schenken'. Ofwel het verkrijgen van goederen of contanten via de 'koude hand', in plaats van de 'warme hand'.
Terwijl het emotioneel, maar ook financieel, veel slimmer is om bij leven te schenken. Waarom? De belangrijkste lol van schenken met de warme hand is de betrokkenheid, de voldoening en het plezier wat de gever kan beleven aan zijn schenking. Het financiële aspect speelt echter ook een niet onaanzienlijke rol.
Wie beschikt over een redelijk vermogen doet er verstandig aan om gebruik te maken van het schenkingsrecht, anders kan het successierecht na overlijden behoorlijk oplopen. Erft men in de eerste lijn (partner, kind en ongehuwd samenwonenden) bijvoorbeeld een netto vermogen van euro200.000 dan dient hierover 19 procent successierecht te worden betaald. Ofwel: de fiscus eist van de euro200.000 maar liefst euro38.000. Deze percentages lopen op van 5 procent (verkrijging tussen euro0 en euro19.994) tot 27 procent bij een verkrijging van meer dan euro799.554. Die forse fiscale aanslagen kan men vermijden door bij leven gebruik te maken van de vrijstellingen voor het schenkingsrecht van euro3.999 (2002) per kalenderjaar of eenmalig euro19.991 (2002) als de kinderen tussen de 18 en 35 jaar zijn. Tip: als het kind te oud is (