Schenk monument aan nieuwe koning

Het Rijk wil 34 monumenten verkopen, omdat ze nooit gebruikt worden, en omdat de minister vindt dat het bezit ervan niet tot de kerntaken van de overheid behoort (Trouw, 13 februari ). De lijst varieert van ruïnes tot stadspoorten en van gedenknaalden tot grafmonumenten.

In een aantal gevallen kan ik me voorstellen dat een bewindspersoon een burgemeester voorstelt een gebouw in eigendom en beheer over te nemen, omdat het primair een lokale of regionale rol speelt in het cultuurtoerisme, zoals het Westfries Museum in Hoorn, of in de lokale geschiedenis zoals de Gedenknaald in Apeldoorn.

Soms staat je verstand er echter bij stil, en vraag je je af volgens welke criteria de monumenten zijn geselecteerd, of de samensteller van de lijst wel geschiedenisles heeft gehad, en wie toezicht op hem (of haar) heeft gehouden.

Het wonderlijkste en misschien wel meest nationale voorbeeld op de lijst is het Graaf Adolf Monument in Heiligerlee, in de Groningse gemeente Oldambt. Het monument is in 1873 door koning Willem III onthuld en herdenkt de slag bij Heiligerlee, waarmee in 1568 de Tachtigjarige Oorlog militair begon. Die oorlog tegen Spanje was het begin van ons huidige Nederland, en in die eerste slag sneuvelde graaf Adolf van Nassau, de jongste broer van Willem van Oranje, leider in die oorlog en de eerste Oranjevorst van ons land. Het beeld is de vrucht van de negentiende-eeuwse behoefte om grote vaderlandse gebeurtenissen materieel te herdenken.

Die noodzaak lijkt nu weer aanwezig. Daarom een voorstel. Onze nieuwe koning krijgt vanwege de crisis geen nationaal geschenk. Hij is een nazaat van graaf Adolf van Nassau en van prins Willem van Oranje. Misschien kan hij als geschenk aan Nederland verklaren dat hij de zorg overneemt voor dit monument voor een vergeten voorvader en een gebeurtenis van nationaal belang, die het mogelijk hebben gemaakt dat hij op 30 april koning kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden