'Schending privacy? Ze staan al in register KvK'

Eerste Kamer hoort voor- en tegenstanders Prostitutiewet

Als er wordt gesproken over de nieuwe Prostitutiewet, is het onderwerp altijd de voorgenomen registratieplicht. Voor- en tegenstanders van de registratie van prostituees, zoals beschreven in het wetsvoorstel dat nu in de senaat ligt, liggen geregeld met elkaar in de clinch. Zo ook gisteren tijdens de hoorzitting van de Eerste Kamer, waar mensen uit de praktijk hun verhaal hielden.

Tegenstanders van registratie, zoals de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad, Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann, Soa-Aids Nederland en het Aidsfonds, zijn bang voor criminalisering en schending van de privacy van prostituees. Een ander veelgehoord argument is dat prostituees die zich niet laten registreren in het illegale of niet-vergunde circuit zullen terechtkomen.

Groot voorstander is onder anderen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Wat hem betreft kan de nieuwe wet begin volgend jaar worden ingevoerd. Amsterdam bereidt zich voor op het werk dat de registratieplicht met zich meebrengt. Dat betekent intakegesprekken met alle prostituees, begeleiding, handhaving en opsporing van misstanden.

Want daar gaat het volgens Van der Laan om: 'de bestrijding van mensenhandel en mensonterende situaties'. Als prostituees worden geregistreerd, zijn ze in het zicht en is er contact met de sekswerkers. De persoon die de intake afneemt, mits die deskundig is, beoordeelt dan aan de hand van een vragenlijst of iemand mogelijk een slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting is.

Van der Laan kreeg steun van Yolanda van Doeveren van de GG&GD Utrecht. Daar is al een experiment gaande met registratie in de twee prostitutiestraten met raambordelen: het Zandpad en de Hardebollenstraat. Van Doeveren zei de voordelen die Van der Laan opnoemt in de praktijk te ervaren. En als een vrouw zich niet wil laten registreren, voegde ze toe, vraagt de ambtenaar zich meteen af waarom. Die gaat vervolgens verhaal halen bij de raamexploitant.

Met de registratie wordt de prostituee niet gecriminaliseerd, stelde Van Doeveren; er wordt gekeken naar de omstandigheden waaronder zij werkt. Buiten dat moeten prostituees zich al inschrijven in het openbare register van de Kamer van Koophandel, zodat dat inschrijving in het - afgeschermde - register voor prostituees volgens haar geen extra aantasting van de privacy betekent.

Ook politieman Henk Werson van het Korps Landelijke Politiediensten, mensenhandelspecialist en auteur van een boek 'De Fatale Fuik', is voorstander van registratie. Wat hij ook goed vindt aan het wetsvoorstel, is dat er een landelijk vergunningstelsel moet komen, zodat er - zoals Van der Laan ook zegt - geen 'lappendeken van regels is, zoals nu het geval is'. Dat verhindert dat criminelen gaan 'shoppen' en hun handel verplaatsen naar gemeenten waar minder of geen regels voor de prostitutiebranche zijn, aldus Werson.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden